Na Instagram profilu pao.mi.je.secer pronašli smo recept za ovaj predivni zimski kuglof koji će se izvrsno uklopiti uz šalicu kave ili čaja u hladnim zimskim danima.
Sastojci
Kuglof
- 5 jaja
- zaslađivač po želji (110 g eritrita u prahu ili 90 g ksilitola u prahu)
- 170 ml mlijeka
- 2 žličice arome vanilije
- 90 ml maslinovog ulja
- naribana korica limuna
- 1 prašak za pecivo
- 150 g bademovog brašna
- 80 g kokosovog brašna (ne kokos mrvica)
- prstohvat soli
- 4 žlice namaza od lješnjaka
Namaz od lješnjaka
- 80 g lješnjaka
- 50 g tamne čokolade (što veći udio kakaa ili zaslađene zaslađivačem)
- 1 žlica zaslađivača po želji
- 1 žličica arome vanilije
- 1,5 dl mlijeka
Priprema
Kuglof
Jaja zajedno sa zaslađivačem razradite mikserom dok se smjesa ne udvostruči i postane svjetlila. Zatim dodajte preostale mokre sastojke (mlijeko, vaniliju i ulje). Nakon što ste sve dobro umutili, u dobivenu smjesu dodajte i suhe sastojke (prašak za pecivo, bademovo i kokosovo brašno te mrvicu soli). Kad su se svi sastojci dobro povezali, smjesu podijelite na dva jednaka dijela. U jednu polovicu dodajte namaz od lješnjaka. Naizmjenično u kalup dodajete crnu i žutu smjesu i stavite na pečenje.
Pecite na 180˚C 30-35 min. Sastojci su prilagođeni za kalup promjera 26 cm.
Namaz od lješnjaka
Lješnjake stavite u pećnicu na 180˚C, 10 minuta. Pomoću krpe skinite ljuskice dok su još topli. Zatim otopite čokoladu i sve sastojke dodajte u blender. Miksajte dok se sve skupa ne poveže i ne dobijete glatki namaz. Ukoliko vam je namaz pretvrd slobodno dodajte još mlijeka (sve ovisi o čokoladi koju koristite).
Za dekoraciju sam koristila čokoladni ganache u omjeru 1:1 (čokolada:vrhnje za šlag). Otopite čokoladu zajedno s vrhnjem na laganoj vatri uz stalno miješanje. Prelijete preko kuglofa i dekorirate po želji.
Fotografija: Pao mi je šećer