Kristina Šaško s bloga Pinch of Amour pripremila je divnu kapri tortu u kojoj je spojila okuse jagode, čokolade i žute kreme.
Sastojci
Biskvit od badema
- 8 bjelanjaka
- 8 žlica šećera
- 200 g mljevenih badema
- 8 žlica oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 žumanjka
Žuta krema
- 600 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 8 žlica šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 100 g maslaca sobne temperature
- 1 vanilin šećer
Krema od jagoda
- 600 g jagoda
- 1 puding od vanilije
- 1 mljevena želatina
- 100 g šećera
Čokoladna glazura
- 150 g čokolade za kuhanje
- 4 žlice ulja
I još
- mlijeko
- jagode (po želji)
Priprema
Biskvit od badema
Istucite snijeg od bjelanjaka. Dodavajte šećer žlicu po žlicu i dalje miksajte. Nakon toga dodajte žumanjke.
Umiješajte sve ostale suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo i mljevene bademe.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Biskvit ulijte u okrugli kalup promjera 24 cm i pecite biskvit 20 minuta, odnosno sve dok biskvit ne bude pečen. To možete provjeriti čačkalicom (ako je čista biskvit je pečen).
Bikvit ohladite i prerežite na pola.
Žuta krema
Od ukupne količine mlijeka odvojite 100 ml a ostalo stavite kuhati sa šećerom i vanilin šećerom.
Puding, žumanjke i mlijeko umutite. Kad zakipi mlijeko ulijte pripremljenu smjesu i skuhajte gustu kremu.
Kremu ohladite. Umiskajte omekšali maslac. Da biste izbjegli grudice krema i maslac neka budu podjednake temperature.
Krema od jagoda
Jagode stavite kuhati sa šećerom. Puding razmutite sa par žlica vode. Želatinu pripremite prema uputi na vrećici (dodajte 4 žlice vode i pustite 10 minuta da nabubri).
Kad jagode provriju izmiksajte ih štapnim mikserom. Pustite da tako smiskane provriju minutu-dvije i dodajte razmućeni puding. Skuhajte kremu, no ne brinite se ako će vam se činiti pretekuća. U još vruće dodajte želatinu koja će se tako otopiti.
Ohladite kremu povremeno je miješajući.
Čokoladna glazura
Čokoladu otopite na pari i dodajte ulje. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Slaganje torte
Biskvit stavite na podlogu na kojoj ćete servirati tortu i obložite obručem kalupa. Natopite biskvit sa par žlica mlijeka. Premažite polovicom žute kreme pa polovicom kreme od jagoda. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Na kraju prelijte pripremljenom čokoladnom glazurom. Ostavite da se ohladi par sati, najbolje preko noći. Po želju ukrasiti jagodama.
Fotografije: Pinch of Amour