Čim smo vidjeli ovu fotografiju neodoljive kapri torte, znali smo da ovaj recept mora biti objavljen i kod nas, a Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe odmah nam je ispunila želju i tako zasladila ovaj utorak.
Sastojci
Biskvit
- 10 bjelanjaka
- 80 g šećera
- 20 g brašna
- 80 g lješnjaka
- 80 g oraha
- 50 g ribane čokolade
Krema
- 10 žumanjaka
- 80 g šećera
- 500 ml mlijeka
- 40 g gustina
- 100 g maslaca
- 100 ml vrhnja za šlag
- 1 žličica arome vanilije
Žele
- 1 kg smrznutih malina
- 100 ml vode
- 100 g šećera
- 50 g gustina
Glazura
- 150 g čokolade za kuhanje
- 150 ml vrhnja za kuhanje
Priprema
Biskvit
Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, postupno dodavati šećer. U čvrst snijeg pjenjačom umiješati navedene sastojke. Smjesu uliti u lim za pečenje obložen masnim papirom (40 cm x 34 cm) i peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 15 minuta.
Hladan biskvit prerezati kako bi dobili dvije kore veličine 20 cm x 34 cm.
Krema
Žumanjke, šećer, gustin i 50 ml hladnog mlijeka mutiti mikserom, preostalo mlijeko zakuhati.
Vruće mlijeko lagano ulijevati u smjesu sa žumanjcima uz stalno miješanje te kremu vratiti u lonac i kuhati nekoliko minuta. Ohladiti.
U hladnu kremu umutiti izrađeni maslac, tučeno vrhnje i aromu vanilije.
Žele
Maline i vodu kuhati nekoliko minuta, usitniti u blenderu i procijediti. U procijeđeni sok dodati šećer i gustin (najprije u gustin dodati malo soka da se ne stvore grudice) te kuhati nekoliko minuta. Malo ohladiti. Mlakim želeom premazati obje kore i ohladiti.
Glazura
Na laganoj vatri topiti čokoladu i vrhnje za kuhanje, malo ohladiti i preliti kolač.
Slaganje
Prvu koru sa želeom premazati kremom, staviti drugu koru te kolač premazati kremom. Ohladiti.
Hladan kolač preliti čokoladnom glazurom.
Fotografije: Od slatkoga slađe