Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe sredinu tjedna nam sladi karamel cheesecakeom.
Sastojci
Podloga
- 200 g mljevenog keksa
- 70 g mljevenih lješnjaka
- 120 g maslaca
Krema
- 500 g sira Philadelphije
- 400 g sirnog namaza
- 100 g bijele čokolade
- 80 g šećera u prahu
- 3 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Karamel
- 200 g šećera
- 4 žlice vode
- 2 dl mliječnog vrhnja za šlag
- 40 g maslaca
- ½ žličice soli
Ukrašavanje
- rezani lješnjaci
Priprema
Podloga
Mikserom umutiti mljeveni keks, lješnjake i otopljeni maslac. Podlogu kalupa promjera 24 cm namazati maslacem, a rub obložiti masnim papirom. Smjesu utisnuti u kalup. Čuvati u hladnjaku dok se priprema krema.
Krema
Svi sastojci za kremu trebaju biti sobne temperature. Sir, namaz i šećer mutiti mikserom, dodati jedno po jedno već umućeno jaje. Na kraju umiješati otopljenu čokoladu i ekstrakt vanilije.
Slaganje
Kalup omotati folijom, uliti kremu i poravnati. Kalup položiti u posudu, uliti vrelu vodu (oko 2 cm visine) te sve položiti u donji dio zagrijane pećnice. Tortu peći oko 60 minuta na 160 ˚C. Isključiti pećnicu, malo otvoriti vrata pećnice i tortu lagano hladiti.
Tortu hladiti nekoliko sati na sobnoj temperaturi te je držati u hladnjaku nekoliko sati.
Karamel
Šećer i vodu grijati bez miješanja. Povremeno protresti posudu. Kad se šećer otopi i dobije zlatnu boju lagano uliti vrhnje te grijati miješajući. Dodati maslac i sol. Otopiti. Karamel uliti u staklenu posudu i ohladiti. Držati u hladnjaku.
Krišku torte preliti karamelom i posuti rezanim lješnjacima.
Karamel se hlađenjem zgusne te ga je prije uporabe potrebno zagrijati.
Fotografije: Od slatkoga slađe