Došao je i prvi ponedjeljak u rujnu – svi se polako spremaju na dolazak jesenskih dana u kojima će vam, sasvim sigurno, dobro doći i ovaj recept za karamel pitu s jabukama koji je s nama podijelila naša Lidija Osmak s bloga Gurmanka.
Sastojci
(za kalup dimenzija 23 x 23 cm)
Tijesto
- 300 g glatkog brašna
- 120 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 žumanjak
- ½ vrećice praška za pecivo
- 3 žlice vrhnja
- naribana kora od limuna
Nadjev
- 1 kg jabuka
- 300 g šećera
- 150 ml slatkog vrhnja
- 30 g maslaca
- 1 žlica gustina (po potrebi)
I još (za dekoraciju)
- karamel
- šećer u prahu
- sladoled
Priprema
Tijesto
Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto i podijelite ga na dva dijela.
Jedan dio stavite u zamrzivač da se zamrzne jer ćete ga poslije naribati preko nadjeva.
Drugi dio tanko razvaljajte i stavite ga u kalup u kojem ćete peći pitu.
Izbodite ga vilicom i stavite peći na 190°C oko 20 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Nadjev
Dok se tijesto peče, vi ogulite jabuke i narežite ih na kockice.
U posudi debelog dna karamelizirajte šećer i dodajte mu jabuke te sve skupa pirjajte desetak minuta. Sada možete nadjevu dodati slatko vrhnje i maslac te sve skupa promiješajte.
Ako ocijenite da su jabuke pustile previše vode i da se nadjev neće ugustiti umiješajte smjesi veliku žlicu gustina.
Tijesto koje ste izvadili iz pećnice premažite nadjevom i naribajte preko njega ostatak tijesta iz zamrzivača.
Pitu ponovo pecite na 190°C oko 30 minuta dok ne postane zlatna i hrskava.
Prije serviranja je možete ukrasiti karamelom, šećerom u prahu ili servirati uz kuglicu sladoleda, prema vlastitom ukusu, vjerujte mi da je vrlo sočna i ukusna!
Fotografija: Gurmanka