I u novoj godini nastavljamo suradnju s Mirjanom Šmit s bloga Od slatkoga slađe koja je danas s nama podijelila recept za karamel prutiće.
Sastojci
Karamel smjesa
- 10 žlica vode
- 200 g karamel bombona
- 150 g mljevenih oraha ili lješnjaka
- 150 g mljevenog keksa
- 80 g čokolade za kuhanje
- 150 g maslaca
Bijela smjesa
- 7 žlica vode
- 150 g šećera
- 150 g mljevenih oraha
- 150 g maslaca
- 150 g mljevenog keksa
Čokoladna glazura
- 150 g čokolade za kuhanje
- 120 g maslaca
Priprema
Karamel smjesa
Lješnjak karamele preliti vodom i lagano otopiti na pari. Dodati maslac i ostale sastojke. Kuhati 1-2 minute kako bi se sastojci sjedinili te smjesu izliti u maslacem namazan lim za pečenje veličine 34 cm x 23 cm.
Smjesu poravnati vlažnim nožem te kolač staviti u zamrzivač dok se priprema druga smjesa.
Bijela smjesa
Vodu i šećer kuhati 2-3 minute, dodati maslac i ostale sastojke. Kuhati 1 – 2 minute. Smjesu izliti na prvu smjesu i poravnati.
Kolač ostaviti u hladnjaku nekoliko sati te preliti čokoladnom glazurom.
Čokoladna glazura
Čokoladu i maslac otopiti na pari, malo ohladiti i preliti kolač.
Kolač ostaviti oko sata na sobnoj temperaturi te ga čuvati u hladnjaku.
Fotografija: Od slatkoga slađe
[print_link]