Jedna od slastica koju nikad ne možemo odbiti definitivno su ušećereni bademi ili kako ih mi, u našoj splitskoj redakciji zovemo, karamelane bajame.
Sastojci
- 200 g badema
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 ml vode
Priprema
U duboku tavu stavite sve sastojke pa tavu stavite na plin na umjereno jaku vatru dok ne počne vriti (nama obično treba oko 10 minuta). Kada počne vriti možete još malo smanjiti vatru i čekati dok sva voda ne izvrije. Tada trebate početi neprestano miješati. U jednom trenutku voda će izvriti i ostat će samo prah od šećera. Potrebno je tada neprestano miješati kako bi se šećer zalijepio za bademe.
Kada se šećer ponovno počne topiti, treba nastaviti miješati, ali i „osluškivati“ bademe – u trenutku kad bademi počnu „pucati“ (lako ćete prepoznati taj zvuk, pustite da 2-3 puta čujete taj zvuk), pomaknite ih s vatre i rasporedite na papir za pečenje te ostavite da se u potpunosti ohlade prije konzumacije.
Ušećereni bademi mogu biti jedan od neodoljivih božićnih darova za vaše najbliže.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]