U Karlovcu će se krajem kolovoza održati „Dani piva Karlovac“, a tijekom kolovoza posjetitelji ovog grada imaju priliku iskušati i slastice s pivom – kako biste već sad krenuli s tim, u nastavku vam donosimo i recept za tortu s pivom.
Manifestacija „Dani piva Karlovac“ održava se od 1984., a organizatori posjetiteljima nude spoj piva, ukusne hrane i slastica te glazbe. Ovogodišnje izdanje održat će se od 27. do 31. kolovoza, a organizatori za posjetitelje pripremaju bogati program. Ipak, budući da je Karlovac idealna destinacija za ljubitelje piva, već tijekom srpnja restorani su svoje jelovnike obogatili ponudom jela s pivom, a ova ponuda goste očekuje i u kolovozu.
Četiri karlovačka restorana svojim posjetiteljima nude slastice s pivom, i to: restoran Lovački rog u kojemu posjetitelji mogu iskušati štrudlu s jabukama i pivom na vanilin pjenici, zatim restoran Tempo u kojemu se na jelovniku nalazi Pijana torta od tamnog piva, restoran Pod starimi krovovi u kojem se gosti mogu zasladiti palačinkama s višnjama u pivskom šatou te Bistro Palma i Restoran Kristal koji priču zaokružuju s čokoladnom tortom s crnim pivom.
Tako posjetitelji Karlovca, osim uživanja u šetnji uz četiri rijeke, imaju priliku iznenaditi svoje nepce slasticama s nesvakidašnjim sastojkom – pivom.
A da biste se već sad pripremili na fantaziju okusa koje ovo, mnogima omiljeno, piće donosi kad ga se uklopi u slastice, danas s vama dijelimo recept Hrvoja Stojanova s bloga Opet gladni za Tortu s crnim pivom.
Torta s crnim pivom
Sastojci
(za tortu promjera 24 cm)
Biskvit
- 250 g brašna
- 400 g šećera
- 75 g kakaa
- 1 ½ žličice sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 3 jaja
- 240 ml mlaćenice
- 240 ml crnog piva
Krema
- 300 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- 250 ml vrhnja za šlag
Priprema
Biskvit
U veću zdjelu za miksanje dodajte brašno, šećer, kakao, sodu, prašak za pecivo i sol. Pjenjačom dobro izmiješajte.
Suhim sastojcima dodajte mokre: jaja, mlaćenicu, maslac i crno pivo. Mikserom sve dobro sjedinite kako biste dobili glatku smjesu. Smjesa će biti malo rjeđa, ali to tako mora biti.
Pripremite dva kalupa (24 cm) za torte koje obložite papirom za pečenje. U svaki kalup izlijte pola smjese. Možete i sve u jednom kalupu, ovako je jednostavnije kasnije bez rezanja.
Biskvite pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 45 minuta. Pečeno je kada čačkalica iz sredine biskvita izađe čista, ako bude malo mrvica, to je u redu.
Biskviti se moraju dobro ohladiti, a u međuvremenu izradite kremu.
Krema
U zdjelu stavite krem sir, šećer u prahu i izmiksani šlag te mikserom sve sjedinite kako biste dobili kremu.
Biskvit premažite kremom te poklopite s drugim biskvitom. Ostatkom krene ukrasite tortu.
Fotografije: Turistička zajednica Grada Karlovca, Opet gladni