Recept za kroštule već se dugo nalazi na našem portalu, no gotovo svako kućanstvo u Dalmaciji ima svoj provjereni recept za ovu slasticu – danas vam donosimo onaj s potpisom Ane Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
- 250 g brašna
- 1 jaje
- 30 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 g rastopljenog maslaca
- 3 žlice ruma
- 60 ml bijelog vina
- prstohvat soli
Priprema
Od svih sastojaka zamijesite tijesto za kroštule. Tijesto mora biti fino, kompaktno, malo tvrđe, ali nikako tvrdo. Pustite ga da se odmori pola sata.
Pobrašnite radnu površinu (ja sam radila na stolu jer mi je lakše) i razvaljajte tijesto što tanje, zbilja mora biti tanko, gotovo prozirno. Razvaljano tijesto izrežite „kotačićem“ za tijesto u trake .
U srednji lonac zagrijte ulje na 170°C. Pržite kroštule u vrelom ulju te gotove pospite šećerom u prahu.
Fotografija: Tirkizna