Zavirimo ponekad na blog Natašine slastice autorice Nataše Pralice i uvijek nađemo nešto zanimljivo – ovaj put to je karpati kolač s voćem.
Sastojci
Krema
- 2 pudinga od vanilije
- 200 g šećera
- 1 l mlijeka
- 250 g margarina ili maslaca
Tijesto
- 200 g masti
- 300 ml vode
- prstohvat soli
- 200 g brašna
5 jaja
I još
- 450-500 g voća po želji (koristila sam šumsko voće)
- 500 ml vrhnja za šlag
- šećer u prahu za posipati
Priprema
Krema
Puding i šećer pomiješajte s malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite kuhati. Kada mlijeko uzavre sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljeni puding. Vratite puding kuhati.
Gotov puding prebacite u drugu zdjelu i pokrijte prozirnom folijom te ga ostavite da se ohladi.
Nakon što se smjesa ohladila, uklonite foliju i izradite mikserom. Dodajte narezan margarin ili maslac sobne temperature. Kremu dobro izmiksajte.
Tijesto
Ovaj dio možete napraviti dok se krema hladi.
U lonac dodajte mast, vodu i prstohvat soli. Stavite kuhati dok ne prokuha i mast se istopi.
Čim sklonite sa strane dodajte brašno i sve pomiješajte kuhačom. Ostavite da se ohladi.
Miksajte i dodajte jedno po jedno jaje.
Lim za pečenje dimenzija 33 x 33 cm po sredini malo pouljite i postavite masni papir. Ulje dodajete da papir ne pleše prilikom razmazivanja.
Pola pripremljenog tijesta rasporedite po masnom papiru.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Tijesto će dobilti lijepu boju i podignuti se, to tako treba biti.
Izvadite tijesto iz lima za pečenje i ostavite da se ohladi.
Ponovite postupak s drugim tijestom pa oba tijesta ohladite.
Slaganje
U limu u kojemu ste pekli kore možete započeti slaganje kolača. Bilo bi dobro da je lim dublji, mada se može kao kod mene slagati u plićoj.
Postavite jednu koru i premažite je kremu pa na nju rasporedite voće. Ukoliko je zamrznuto možete ga u tom stanju rasporediti. Preko voća premažite šlag koji ste prethodno izradili.
Postavite drugo tijesto te kolač ostavite u hladnjaku da prenoći.
Prije služenja kolač pospite šećerom u prahu.
Fotografija: Natašine slastice