Katarina Paoletić, autorica stranice Nešto slatko by Katarina s nama je podijelila svoje planove koji uključuju i pokretanje vlastitog vloga na Youtubeu.
Njezine ste slatke kreacije zasigurno već primijetili na njezinoj Facebook stranici i Instagram profilu nazvanima Nešto slatko by Katarina, na kojima svakodnevno uveseljava brojne pratitelje fotografijama slastica koje izlaze iz njezine kuhinje.
Iako bi se prema njezinim fotografijama moglo pomisliti da se slastičarstvom profesionalno bavi, formalno slastičarsko obrazovanje, osim nekoliko edukacija, do sada nije stekla. Ipak, s godinama je stekla iskustvo metodom pokušaja i pogreške, a svoje savjete za uspješnu izradu slastica rado je podijelila i s našim čitateljima.
Kada je vaša stranica Nešto slatko by Katarina počela s radom i koji su razlozi zbog kojih ste je pokrenuli?
Stranicu sam pokrenula prije otprilike dvije godine. Planirala sam ponekad objaviti neki recept radi svog gušta, ali budući da obožavm peći slastice, preraslo je u nešto više.
Svoje fotografije i recepte objavljujete na društvenim mrežama, no nemate svoj blog na kojemu biste objedinili sve recepte. Kako to da još niste pokrenuli svoj blog?
Trenutno zbog poslovnih obveza nisam u mogućnosti posvetiti se pisanju bloga, ali i zanimljivija mi je ideja pokrenuti vlog na Youtubeu.
Jako ste aktivni na Instagramu gdje gotovo svakodnevno objavljujete nove fotografije i recepte. Odakle crpite inspiraciju za sva ta slatka ostvarenja?
Da, objavljujem skoro svakodnevno recepte zbog divnih ljudi koji me prate i podržavaju moj rad. Inspiriraju me oni svojim porukama i komentarima, a i kada radite to iz ljubavi ideje za recepte dolaze same od sebe.
Kada se kod vas pojavila ljubav prema slasticama? Jeste li još u djetinjstvu voljeli pripremati slatka jela ili se ta ljubav naknadno pojavila?
U djetinjstvu sam voljela promatrati mamu kod pripremanja slastica, iako ja u tome tada nisam sudjelovala svaki put. Kako sam bila starija sve više sam sudjelovala u tome, a na kraju sam i sama preuzela „kuhaču“ u ruke.
Kako ste stjecali iskustvo u pripremi slastica? Imate li možda i formalno slastičarsko obrazovanje ili ste u potpunosti samouku?
Bila sam na nekoliko edukacija na kojima sam naučila najvažnije korake slastičarstva, a ostale trikove naučila sam sama isprobavajući razne recepte. Na početcima je bilo i neuspješnih slastica, ali na greškama se uči.
Imate li iskustva i u profesionalnom slastičarstvu ili sve slastice radite „sebi za dušu“?
Nekoliko puta sam pripremala slastice za manje vjenčanja u Istri, ali najčešće pripremam za svoju obitelj i prijatelje.
Pratite li hrvatsku slastičarsku i blogersku scenu? Imate li među hrvatskim slastičarima i blogerima nekog uzora ili nekoga koga posebno cijenite?
Naravno da pratim sve vezano za slastičarsku scenu. Uzor su mi i pratim sve naše blogere jer su izvrsni u onom što rade i znam koliko truda, volje i vremena stoji iza njihovih objava fotografija i recepata.
Imate li neki savjet za naše čitatelje kada je u pitanju priprema slastica – na što posebno treba obratiti pozornost kako bi slastice uspjele?
Moj savjet je da se treba slijepo držati recepta, paziti na svaki gram i bez obzira što se radi o slatkom uvijek dodati mrvicu soli.
A kad se radi o fotografiji i stilizaciji- na što naši čitatelji trebaju obratiti pažnju kako bi i njihove slastice na fotografijama izgledale jednako privlačne kao i vaše?
Za početak je najvažnije osvijetljenje i dobra kamera. U početcima se služite raznim trikovima, fotografije se najčešće slikaju po danjem svjetlu i naknadno uređuju. Kako su moje objave uzele maha morala sam kupiti profesionalnu rasvjetu i kameru kako bi ljudima koji me prate još bolje mogla dočarati ljepotu slastica.
I za kraj, hoćete li nam otkriti svoje slatke planove – možemo li od vas očekivati neku kuharicu ili možda vaše vlastito slatko mjesto na kojemu ćemo moći i isprobati sve vaše slatke delicije?
Već sam spomenula kako planiram pokrenuti vlog, na to ću se prvo fokusirati. Naravno da bih se voljela u potpunosti posvetiti slastičarstvu, trenutno sam puna planova i ideja, ako realiziram pola od toga biti će lijepo i odmah ću vam javiti.
Fotografije: Katarina Poletić