Naša novinarka Iva Lukač donosi vam recept za kolač od kave i oraha.
Osim što ne mogu zamisliti dan bez čarobnog crnog napitka, obožavam je u brojnim slasticama. Kava i čokolada, kava i vanilija, kava i rum…divnih i ukusnih kombinacija je bezbroj, a ovaj put sam odabrala orahe i kavu uz prekrasnu kremu od maslaca. Možete peći u kalupu za torte ili pravokutnom kalupu za kolač, a ja sam se odlučila za manje okrugle kalupe.
Sastojci
Biskvit
- 225 g ulja
- 100 g nasjeckanih oraha
- 225 g smeđeg šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 225 g glatkog brašna
- 2 žlice espressa rastopljenoog u 2 žlice vruće vode
- 4 jaja
Krema
- 2 jaja
- 220 g šećera u prahu
- 250 g maslaca
- 70 g mascarponea ili nekog drugog krem sira
- 3 žličice espressa rastopljenog u 2 žličice vruće vode
Priprema
Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Dodajte ulje, jaja, orahe, šećer i espresso. Dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Namastite kalup ili kalupe i ulijte smjesu za biskvit te pecite 45 do 60 minuta.
Dok se pečen biskvit hladi, napravite kremu. Jaja i šećer umutite na pari, pritom neprestano miješajte oko 5 minuta kako se jaja ne bi zgrušala. Potom maknite s vatre i dodajte maslac, sir i espreso. Pustite neka se hladi oko 2 sata u hladnjaku ili u hladnijoj prostoriji dok ne očvrne.
Ohlađeni biskvit po širini prerežite na tri jednaka dijela. Prelijte kremu preko prvog dijela biskvita, potom preko drugog i na kraju rasporedite kremu po cijeloj torti/kolaču. Po želji ukrasite sjeckanim orasima.
Fotografije: Iva Lukač
[print_link]