Dugo nam nije bilo naše Tihane Lohinski s bloga Strawberry soup, a sada nam se vratila i donijela nam jedan veliki keks s komadićima čokolade i lješnjacima – pravu dozu za početak radnog tjedna.
Sastojci
- 150 g omekšalog maslaca (sobne temperature)
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 300 g brašna
- 1 žličica cimeta (po želji – ako ne volite cimet, preskočite ovaj korak)
- 1 žličica soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 150 g grubo narezanih lješnjaka (ne mljevenih)
- 350 g komadića čokolade (ja sam kombinirala bijelu i tamnu čokoladu u mjeri pola-pola. Ako imate tri vrste čokolade: tamnu, bijelu i mliječnu, još bolje)
Priprema
Maslac pustite da skroz omekša na sobnoj temperaturi pa ga dobro izmiksajte sa šećerom.
Maslacu i šećeru dodajte jaja, jedno po jedno, pa sve izmiksajte. Dodajte i ekstrakt vanilije.
U posebnoj posudi pomiješajte brašno, cimet, sol, sodu i prašak za pecivo.
Lješnjake i čokoladu nasjeckajte na komadiće, ne presitno.
Mješavinu brašna postupno dodajte mješavini maslaca, šećera i jaja.
Na kraju ručno umiješajte čokoladu i lješnjake.
Smjesu za kekse dobro ohladite u hladnjaku, a zatim ju oblikujte po želji: ako radite jedan veliki keks, smjesu dobro utisnite u kalup promjera 30 cm. Ja sam pekla u posudi promjera 28 cm. Ako nemate takav kalup, možete na ravni lim za pečenje staviti papir za pečenje i iscrtati krug promjera 30 cm te na njega ravnomjerno rasporediti tijesto za veliki cookie.
Ako pak radite manje keksiće, preporučam korištenje žlice za sladoled. Žlicu za sladoled napunite do vrha, ali da bude ravna. Tu kuglicu zatim stavite na lim obložen papirom za pečenje. Svakako pazite da kuglice budu odvojene jedna od druge kako se ne bi zalijepile jer će se prilikom pečenja keksići širiti.
Ako pečete manje keksiće, pecite ih 10-12 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Ako pečete veliki keks, pecite ga u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 20-25 minuta.
Kad kekse izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohlade. Neposredno nakon pečenja će biti jako meki i osjetljivi, a kad se ohlade, dobit će hrskave rubove i mekšu unutrašnjost.
Napomena
S obzirom na to da maslac morate najprije miksati sa šećerom, neka maslac bude sobne temperature. Najbolje je neko vrijeme prije početka izrade keksića maslac izvaditi iz hladnjaka i pustiti ga da omekša. Tako ćete ga lakše miksati.
Lješnjake (ili orahe, bademe…koje god orašaste plodove želite koristiti u ovom receptu) je dobro prije korištenja tostirati na tavi (bez masti). Tako će dobiti istaknutiju aromu koja će keksima dati puno bolji okus.
Možete si olakšati posao i koristiti kupljene komadiće čokolade (chocolate chips), ali ja više volim kupiti tamnu i bijelu čokoladu za kuhanje i sama ju narezati na komadiće. To je nešto više posla, ali takvi komadići budu veći i nepravilniji. Meni su keksi s takvim komadima čokolade ukusniji.
Ne štedite na čokoladi i lješnjacima! Tako ćete u svakom zalogaju keksa dobiti bogat okus i zanimljivu teksturu.
Kada napravite tijesto za keksiće, obavezno ga ostavite na hlađenju u hladnjaku dok se ne stisne jer će prethodno biti jako mekano. Previše mekano tijesto znači da će se keksići „razići“ i pretvoriti u tanke lokvice pa neće baš dobro ispasti. Hlađenje je jako važno! Pročitala sam da je tijesto dobro ohladiti tijekom čak 24 sata jer se duljim hlađenjem bolje razvija okus, ali može to biti i manji vremenski period. Važno je da se smjesa dobro stisne. Ako je pak previše ohlađena, prije pečenja je kratko ostavite na sobnoj temperaturi – ne tako da se skroz istopi, već da bude dovoljno mekana da ju možete oblikovati rukama.
Ako pečete više manjih a ne jedan veliki keks, bitno je da kuglice od kojih će nastati keksići ne slažete preblizu jedne drugima na papir za pečenje jer će se keks puno povećati tijekom pečenja. Ako su kuglice preblizu, keksi će se zalijepiti jedan za drugoga!
Od mjere u ovom receptu dobit ćete jedan ogromni keks promjera 28 cm ili cca 25 manjih keksa.
Ako pečete manje kekse, morat ćete ih peći u dvije do tri ture kako bi svi stali na lim.
Veliki keks možete umotati u celofan i uz lijepu posvetu ga darovati dragoj osobi, a male možete pakirati u kutiju za kekse ili pojedinačna pakiranja kao na fotografiji i također ih prilagoditi kao dar.
Veliki keks možete jesti tako što ćete ga narezati na trokute, baš kao što biste rezali tortu.
Smjesa za keksiće se može bez problema zamrznuti. Najbolje je da to učinite na sljedeći način: napravite kuglice za manje kekse i njih smrznite. Kada se zaželite nečeg slatkog, u zamrzivaču ćete tako imati gotov desert koji možete ispeći za svega 10-15 minuta. Ako pečete prethodno neodmrznute kekse, vrijeme pečenja produžite za cca 2 minute.
Ja u ove kekse uvijek dodam malo cimeta jer ga jako volim, ali ako vi niste ljubitelj tog začina, jednostavno preskočite cimet.
Sol u slasticama dodatno ističe okus čokolade.
Odmah nakon što kekse izvadite iz pećnice, oni će biti jako osjetljivi i mekani. Već nakon nekoliko minuta će se bolje stisnuti, a kada se skroz ohlade, dobit će one karakteristične hrskave rubove i meku unutrašnjost.
Fotografije: Strawberry soup