Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles donosi nam recept za keksiće sa smeđim maslacem.
Sastojci
- 1 jaje (L)
- 170 g maslaca
- 210 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 80 g svijetlog muscovado šećera
- ½ žličice praška za pecivo (3 g)
- 1/8 žličice sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 160 g nasjeckane tamne čokolade
Priprema
U mali lonac stavite topiti maslac i miješajte kuhačom dok ne posmeđi i ne osjetite prekrasnu orašastu aromu. Pazite da ga ne pregorite.
Nakon što ste gotovi s topljenjem, prebacite maslac u srednje veliku zdjelu i stavite u hladnjak oko 10 minuta dok ne dođe na sobnu temperaturu, ali je i dalje rastopljen.
Dok se maslac hladi, pripremite suhe sastojke. Prosijte brašno, prašak za pecivo, malo sode i sol u jednu zdjelu i stavite sa strane. Nasjeckajte čokoladu onoliko sitno koliko se vama sviđa.
Nakon što se maslac ohladio, dodajte mu jaje i šećere pa ih pomiješajte pjenjačom. Jako je dobro protisnuti smeđi šećer kroz cjedilo jer je često u grudicama.
Nakon toga, umiješajte silikonskom špatulom suhe sastojke i nasjeckanu čokoladu.
U idealnim uvjetima, spremite tijesto u hladnjak da odstoji preko noći. To će pojačati okuse. Kad ste spremni za pečenje, izvadite tijesto iz hladnjaka da omekša.
Ako vam se ne da čekati, možete kekse peći odmah. Formirajte kuglice od 20 grama i slažite na lim za pečenje, ostavljajući 3 – 4 cm između svake. Prije nego što ih stavite peći, lagano ih pritisnite dlanovima. Od ove količine trebalo bi ispasti oko 35 komada.
Pecite u pećnici na 175°C oko 8 – 9 minuta za keksiće koji su mekani iznutra, a hrskavi na krajevima. Bit će mekani kad ih izvadite iz pećnice. Ostavite ih u limu za pečenje 2 minute, a onda prebacite na rešetku da se malo ohlade. Ako želite potpuno hrskave kekse, pecite ih 4 – 5 minuta duže.
Fotografije: Ana’s Baking Chronicles
[print_link]