Na našem smo portalu već pisali o korištenju lavande pri izradi slastica, a recept za kekse s baš tom mirisnom biljkom donosi nam Blanka Ban.
Sastojci
250 g brašna (150 g oštrog, 100 g glatkog)
50 g šećera
200 g margarina
1 prašak za pecivo
1 žlica meda
1 žlica sušenih cvjetova lavande
Priprema
Suhe sastojke – brašno, šećer, prašak za pecivo i sušene cvjetove lavande stavite u jednu posudu i sve zajedno promiješajte. Dodajte med i margarin narezan na kockice i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dobit ćete smjesu mrvičaste strukture koju je zatim potrebno promijesiti da se sve sjedini u kompaktnu cjelinu. Smjesu omotajte prozirnom folijom i pustite da se 30 minuta odmori u hladnjaku.
Prije valjanja, tijesto rukama promijesite na pobrašnjenoj podlozi. Razvaljajte tijesto na debljinu oko 5 mm te s modlicama napravite kekse. Kekse prebacite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.
Pecite u pečnici zagrijanoj na 180°C oko 10 minuta.
Kekse pustite da se ohlade i pospremite ih u limenu kutiju ili u staklenke s poklopcem. Poslužiti ih možete uz kavu ili čaj.
Fotografija: Blanka Ban
[print_link]