Novi tjedan počinjemo receptom za kekse sa zobenim pahuljicama, voćem i bijelom čokoladom čije je recept, u sklopu našeg izazova #cokoladomprotivkorone, s nama podijelila naša suradnica Irena Gavran s bloga Pregacha.
Sastojci
- 150 g omekšalog maslaca
- 4 žlice šećera
- 1 jaje
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 100 g pirovog brašna
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 120 g zobenih pahuljica
- 100 g suhih brusnica
- 150 g bijele čokolade
Priprema
Maslac sobne temperature miksajte sa šećerom i jajem. Kad je smjesa postala ujednačena, dodajte ekstrakt vanilije i još kratko smiksajte.
U smjesu dodajte prosijeno brašno, prašak za pecivo, sol i zobene pahuljice. Dobro izmiješajte (ja to radim rukom ili silikonskom špatulom).
Na kraju dodajte brusnice i sitno sjeckanu čokoladu.
Oblikujte kuglice veličine oraha i slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje (ostavite razmak između njih).
Pecite u zagrijanoj pećnici za 180 stupnjeva nekih 15 do 20 minuta.
Napomena
Umjesto suhog voća često znam staviti svježe bobičasto voće u sezoni – borovnice, maline, jagode. Jagode je potrebno dosta sitno narezati ukoliko ćete ih koristiti, a meni su one najdraže voće u ovim kekićima.
U tom slučaju ubacim oko 200 g svježeg voća.
Fotografije: Pregacha