Jedan od Amerikancima omiljenih slastica je keksić s komadićima čokolade – povodom njegovog dana, donosimo vam neke manje poznate činjenice.
Svake je godine 4. kolovoza u Americi rezerviran za proslavu Nacionalnog dan keksića s komadićima čokolade. Upravo je taj dan prilika za zasladiti se omiljenim keksićima s komadićima čokolade.
Prvi keksić s čokoladom zapravo je napravljen slučajno, 1938., u Whitmanu, u Massachusettsu. Ruth Graves Wakefield jednog je dana u gostionici Toll House planirala napraviti obične čokoladne kolačiće, ali joj je na pamet palo da u njih doda i komadiće čokoladice. Na njezino veliko iznenađenje, umjesto da čokolada ostane na vrhu, ona se „utopila“ u keksić i nastao je ukusni sočni čokoladni keks.
Upravo je ova slučajnost dovela do pojave čokoladnog keksića, kao i do osnivanja tvrtke Toll House. Kako je vrijeme prolazilo, počele su nastajati raznovrsne varijante keksića, poput onih s bijelom ili tamnom čokoladom, a kupci su uživali u svakom novom izdanju.
Ruthini keksići su počeli postajati sve poznatiji i napokon ju je uočio Nestle koji joj je ponudio da njezine keksiće pakiraju i prodaju pod svojim nazivom u zamjenu za doživotno besplatne keksiće, na što je Ruth i pristala.
Keksići s komadićima čokolade prešli su dug put od svog slučajnog nastanka do današnjeg neizostavne namirnice gotovo svakog američkog kućanstva.
Povodom ovoga dana donosimo i nekoliko zanimljivih činjenica vezanih za keksiće s komadićima čokolade:
– svaki Amerikanac tijekom života pojede prosječno 35.000 keksića s komadićima čokolade
– promjer najvećeg keksića s čokoladom do sada izrađenog iznosi 31 m, a za njegovu je izradu potoršeno 30.000 jaja
Izvor: nationaltoday.com
Fotografija: Unsplash