Ukoliko ne znate što biste s bjelanjcima koji su vam ostali od pripreme nekih slastica, a ne da vam se ponovno raditi puslice, napravite ove ukusne, prhke keksiće od bjelanjaka.
Sastojci
- 2 bjelanjka
- 180 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 250 g maslaca
- 400-500 g glatkog brašna
- ribana korica jednog limuna
Priprema
Mikserom na najvećoj brzini miješajte bjelanjke, šećer u prahu i vanilin šećer dok ne postanu sjajna i glatka smjesa.
Maslac izrežite na komadiće pa polagano dodajte smjesi. Nakon svakog dodavanja maslaca, dobro izmiješajte smjesu.
Dobivenoj smjesi dodajte prosijano brašno i naribanu koricu limuna pa zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem sat-dva (može i duže).
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva Celzijevih s ventilatorom.
Izvadite tijesto iz hladnjaka pa uzimajte male komade tijesta i oblikujte kuglice. Kuglice slažite u lim za pečenje, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pazite da između kuglica ostane dovoljno prostora kako se ne bi u pečenju, uslijed širenja, zalijepile. Nakon što ste popunili lim, žličicom nježno pritisnite svaku kuglicu.
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta (točno vrijeme pečenja ovisi o jačini vaše pećnice). Keksići su gotovi kada dobiju svjetlosmeđu boju.
Gotove keksiće izvadite iz pećnice i pustite nekoliko minuta da se samo malo ohlade, a onda ih uvaljajte u mješavinu kristal šećera i vanilin šećera.
Napomena
Ukoliko više volite okus naranče, umjesto korice od limuna, možete staviti narančinu koricu.
Količina brašna nije točno definirana jer ovisi koliko će vam tijesto “popiti” brašna. Važno je da tijesto ostane mekano.
Gotove keksiće umjesto u kristal šećer možete uvaljati u mješavinu šećera u prahu i vanilin šećera, ali je nama kristal šećer bio vizualno draži.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]