Uzimamo samo mali predah od božićnih recepata i vraćamo se jesenskoj tematici uz ove keksiće od bundeve, maka i čokolade, čiji nam receptu donosi Alica Bjeli Duduković.
Sastojci
- 150 g pirea od bundeve (muškatna tikva u ovom receptu)
- 130 g maslaca sobne temperature
- 1 jaje (L veličine)
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 255 g glatkog brašna
- 45 g oštrog brašna
- 3 g praška za pecivo
- 1/4 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 120 g čokoladnih kapljica (kod mene gold čokolada)
- 30 g mljevenog maka
Priprema
Pripremiti pire od bundeve: bundevu rasjeći na četvrtine (ili na još manje dijelove), očistiti od koštica te staviti peći u pećnicu na 210°C 35 minuta (da je mekana kad je probodete vilicom). Pustiti je da se malo ohladi, oguliti kožicu te u blenderu usitniti u pire. Ili ga jednostavno izvaditi iz škrinje i ostaviti da se odmrzne.
Pjenasto umutiti omekšali maslac, jaje, šećer i vanilin šećer. Zatim dodati pire od bundeve.
Prosijati obje vrste brašna s praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Dodati cimet pa sjediniti smjesu.
Zatim umiješati mak i čokoladu.
Žličicom vaditi smjesu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje (ja sam stavljala vrhom punu žličicu smjese, pa su mi keksi dosta veliki, a ispalo ih je oko 4 komada).
Peći 10 – 12 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C.
Fotografija: Alica Bjeli Duduković