U današnjem receptu za keksiće, koji su s nama podijelile sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art, svoje je mjesto našao kesten, a posebnu aromu dala mu je naranča u kremi.
Sastojci
(za ca. 45 komada)
Tijesto
- 150 g kestena (skuhanog i očišćenog)
- 75 g slatkog vrhnja
- 100 g mekog maslaca
- 100 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1 mala žličica korice od limuna
- ½ male žličice začina za medenjake
- 1 jaje (M)
- 90 g glatkog brašna
- 25 g škrobnog brašna
- ½ male žličice praška za pecivo
Punjenje
- 150 g slatkog vrhnja
- ½ male žličice korice od naranče
- 200 g tamne čokolade
- 30 ml likera od naranče
Dekoracija
- 30 g tamne čokolade
- 2 velike žlice kakaa
- ca. 45 čokoladnih ili šećernih perlica
Priprema
Tijesto
Kestene i tekuće slatko vrhnje štapnim mikserom sjediniti u pire. Pećnicu zagrijati na 190°C. Maslac, šećer u prahu, sol, koricu od limuna i začine ca. 3-4 minute pjenasto miksati. Umiješati jaje i kesten pire. Brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo prosijati te također umiješati. Na lim za pečenje staviti papir za pečenje. U slastičarsku vrećicu s većim okruglim nastavkom prebaciti tijesto te formirati krugove ᴓ ca. 2,5 cm. Peći oko 10-12 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Punjenje
Za punjenje, slatko vrhnje i koricu od naranče kratko prokuhati. Skloniti sa štednjaka. Čokoladu miješajući otopiti u slatkom vrhnju te umiješati liker od naranče. Ostaviti da se ohladi, ali ne da se i potpuno stisne. Ganache 1-2 minute mikserom izraditi. Napuniti slastičarsku vrećicu s malim okruglim nastavkom i filovati polovicu keksića, a drugom polovicom poklopiti i lagano pritisnuti da se dobro spoje.
Dekoracija
Za dekoraciju otopiti čokoladu na pari. Prebaciti je u slastičarsku vrećicu i odsjeći vrh vrećice. Keksiće posuti kakaom, na svaki keksić istisnuti malo čokolade i perlicama dekorirati.
Fotografija: Feeding Art