Ljeto u keksima – tako bi se mogao opisati recept za keksiće s lavandom i ružmarinom koji je s nama podijelila Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup.
Sastojci
(za oko 40 keksića)
(koristila sam šalicu od 150 ml)
- ½ šalice šećera
- 2 čajne žličice naribane korice limuna ili naranče
- 1 žličica isjeckanog ružmarina
- 2-3 čajne žličice cvjetova lavande
- 1 šalica maslaca sobne temperature
- 1 jaje
- 2 šalice brašna
- prstohvat soli
- ½ žličice praška za pecivo
Priprema
Pomiješajte šećer, narančinu koricu, lavandu i ružmarin i sve stavite u blender ili sjeckalicu da se usitni i poveže.
Maslac izradite mikserom, dodajte mu jaje pa još malo miksajte.
Postupno dodajte mješavinu šećera, korice naranče, lavande i ružmarina i izradite mikserom dok ne dobijete glatku smjesu.
U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, sol i prašak za pecivo.
Postupno dodajte smjesu suhih sastojaka u prvu smjesu i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu za keksiće.
Možete sve skupa staviti u hladnjak na par sati ili preko noći da se stisne pa rukama raditi kuglice i spljoštiti ih tako da dobijete keksiće, a možete i ovako kako sam ja ovog puta radila: smjesu za tijesto podijelite na dva jednaka dijela, a od svakog dijela napravite valjke. Njih zatim umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na hlađenje. Ja sam ih ostavila preko noći te ih idući dan rezala i pekla, ali može i kraće. Treći način je da tijesto razvaljate pa kalupom izrezujete keksiće.
Keksiće slažite u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite ih 8-10 minuta (ovisno o pećnici, čim rubovi počnu poprimati boju, keksiće izvadite) u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.
Fotografije: Strawberry soup