Iako je već s nama podijelila jedan recept za keksiće obogaćene pistacijom, ovaj put Ana Raguž s bloga Tirkizna s nama dijeli jednostavan recept za drugu vrstu keksića s pistacijama koji bi se mogli naći na vašem tanjuru za Sveta tri kralja.
Sastojci
Čokoladno tijesto
- 250 g brašna
- 80 g šećera u prahu
- 30 g kakao praha
- 160 g maslaca
- 1 jaje
Tijesto od pistacija
- 250 g brašna
- 80 g šećera u prahu
- 70 g mljevenih pistacija
- 1 žličica paste ili kreme od pistacija
- 160 g maslaca
- 1 jaje
Dekoracija
- 120 g bijele čokolade
- sjeckani pistaciji
- 1 žličica suncokretovog ulja
- 1 žličica kreme od pistacija
Priprema
Od sastojaka za čokoladno tijesto napraviti glatko tijesto i oblikovati disk. Omotati disk prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku na 1 sat.
Od sastojaka za tijesto od pistacija oblikovati jedan valjak od otprilike 22 cm. Omotati disk prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku na 1 sat.
Nakon sat vremena čokoladno tijesto razvaljati između dva papira za pečenje u pravokutnik debljine 5 mm.
Izvaditi i tijesto od pistacija, valjak položiti na čokoladno tijesto i zarolati u roladu. Roladu zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na 1 sat.
Nakon sat vremena izvaditi roladu iz hladnjaka i oštrim nožem rezati ploške od 5 mm .
Na veći lim za pečenje staviti papir za pečenje. Posložiti kekse s manjim razmakom, upaliti i ugrijati pećnicu na 180 C te peći kekse 12 minuta (pazite da ne potamne). Ohladiti.
Za dekoraciju otopiti bijelu čokoladu s uljem na pari. Pomiješati čokoladu s kremom od pistacija. Staviti smjesu u slastičarsku vrečicu, otkinuti škarama mali dio vrha (samo da čokolada može proći) i ukrasiti do polovine keksa (može i cijeli). Posuti nasjeckanim pistacijama (ja sam imala i sušene perzijske ruže pa sam i njih usitnila i posula po keksima).
Divni su, uživajte!
Fotografija: Tirkizna