Danas donosimo recept Mirjane Šmit s bloga Od slatkoga slađe za jedan pravi jesenski klasik – kesten-pire
Sastojci
- 400 g skuhanog, očišćenog
- i samljevenog kestena
- 80 g šećera u prahu
- 2 žlice ruma
- 2 vanilin šećera
- 0,5 dl vode
- 2 dl vrhnja za šlag
Priprema
Kesten
Pripremiti 500 – 600 g kestena u ljusci. Svaki kesten zarezati i staviti u kipuću vodu. Kuhati ih nekoliko minuta da se kesteni rastvore, izvaditi iz vode i vruće očistiti. Oguljene kestene kuhati u mlijeku 60 minuta, ocijediti i usitniti u multipraktiku.
Kesten-pire
Šećer, vanilin šećer i vodu zakuhati te uliti u usitnjene kestene. Dodati rum i dobro promiješati. Ohladiti.
Dva decilitra vrhnja umutiti mikserom te polovinu umiješati u smjesu od kestena, a drugu polovinu koristiti za ukrašavanje kesten-pirea.
Kesten-pire servirati u zdjelice za posluživanje ili u čokoladne čašice, ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem te čuvati u hladnjaku.
Fotografija: Od slatkoga slađe
[print_link]