Za vikend smo uživali u čokoladnoj roladi s kesten pireom, a danas, zahvaljujući Ingi i Lily Bašić s bloga Feeding Art, uživamo u kesten pire špagetima.
Sastojci
(za cca 4 porcije)
- 800 g svježih marona (kuhanih i oguljenih oko 600 g)
- 300 ml mlijeka
- 30 g šećera u prahu
- 1 ½ mala žlica cimeta
- 1 velika žlica ruma (ne mora se stavljati ako i djeca jedu ili sami ne volite)
- 1 mahuna vanilije (koristiti samo unutrašnjost mahune)
I još
- 250 ml slatkog vrhnja
- nešto svježeg voća po želji (totalno osvježava kesten pire)
Priprema
Marone zasjeći oštrim nožem u križić i u vodi koja već lagano kuha, kuhati oko 40 -50 minuta. Nakon 40 minuta probajte jesu li kuhani, ako ne onda kuhajte još desetak minuta. Kuhane marone preliti hladnom vodom, oguliti ljusku i kožicu. Još tako tople marone protisnite kroz pasirku ili koristite štapni mikser. Dodajte mlijeko, šećer i arome. Sve dobro sjedinite i kada dobijete glatku smjesu prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se ohladi. Pomoću preše za krumpir ili špecle formirajte špagete na tanjuru, zdjelici ili čaši.
Slatko vrhnje izmiksati u čvrsti snijeg i servirati uz kesten pire. Malo svježeg voća, po želji, uz to daje dodatni užitak u ovom jednostavnom, a tako ukusnom desertu.
Fotografije: Feeding Art