Jesensko je vrijeme gotovo nezamislivo bez mirisa pečenog kestena, a isto tako jesen ne može proći bez nadaleko poznate slastice – kesten pirea.
Veselimo se svakom godišnjem dobu jer svako nosi nešto posebno, neke posebne mirise i okuse, posebne plodove koji obilježavaju baš tu sezonu. Jesen nam tako, iz godine u godinu, obilježava kesten.
Plodovi kestena su crvenkasto-smeđe boje, a površina im je glatka. Vrlo su hranjivi, ali teško probavljivi. Kesten ima upečatljiv miris te blago slatkasti okus, a njegova je primjena u kulinarstvu i slastičarstvu mnogostruka.
Rastu unutar bodljikave opne koja se raspukne kada plod sazrije. Od svih orašastih plodova jedini sadrži vitamin C. Njegov glavni sastojak je škrob, zbog čega je od ploda kestena moguće dobiti brašno, koje je samo ili pomiješano s brašnom žitarica, koristi u pripremi kruha, peciva te raznih slastica.
Zbog ljekovitih sastojaka koristi se u proizvodnji farmaceutskih preparata i to najviše za liječenje proširenih vena, hemoroida te tromboflebitisa.
Prilikom kupovine kestena važno je paziti da plodovi budu veliki, sjajni te da na ljusci nemaju rupica koje bi ukazivale na prisutnost ličinki. Mogu se čuvati na hladnom mjestu do najduže dva tjedna.
Kesten se često koristi u pripremi slastica za izradu različitih kolača, torti, rolada, trufflesa, mousseova i krema, a najpoznatija slastica definitivno je kesten pire.
Fotografije: Pixabay