Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup s nama je podijelila recept za jednostavne keksiće ispunjene okusima i mirisima Božića.
Sastojci
- 140 g glatkog brašna
- 65 g mljevenog rogača
- naribana korica od ½ naranče (neprskana naranča!)
- prstohvat soli
- 50 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 100 g maslaca (omekšalog, sobne temperature)
- 1 jaje
- 2-3 žlice iscijeđenog soka naranče (ovisno o tome koliko tijesto popije, možete dodati manje ili više narančinog soka, tako da tijesto ne bude pretvrdo niti gnjecavo)
Čokoladni ganache (za umakanje zvjezdica)
- 50 g čokolade za kuhanje
- 50 ml vrhnja za šlag
Priprema
U jednoj posudi pomiješajte brašno, rogač, koricu naranče, sol, šećer u prahu i vanilin šećer.
U drugoj posudi mikserom izradite omekšali maslac, a zatim mu dodajte jaje i još malo miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
U mješavinu maslaca i jaja malo pomalo dodajte mješavinu suhih sastojaka te sok od naranče. Možete to učiniti ručno, npr. kuhačom, ili mikserom, nastavkom za tijesta. Tijesto nemojte predugo miksati ili mijesiti jer će inače keksići ispasti tvrdi i žilavi. Potrebno je samo sjediniti sve sastojke.
Gotovo tijesto umotajte u prozirnu foliju pa ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi i stisne. Možete ga ostaviti na hlađenju oko dva sata ili preko noći pa keksiće valjati i peći sutradan.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini pa iz njega izrezujte keksiće željenog oblika. Ja sam koristila zvjezdice, a vi možete i boriće, čizmice, zvonca…
Keksiće pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 10-12 minuta (ovisno o pećnici, no pazite da vam ne zagore)
Čokoladni ganache
Čokoladu natrgajte na manje komadiće i stavite u posudu sa strane. Vrhnje za šlag zagrijte u lončiću do vrenja pa ga odmah prelijte preko komadića čokolade. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada otopi, a zatim dobro promiješajte.
Spajanja
Zvjezdice do pola umačite u čokoladni ganache. Dok se čokolada još nije potpuno stisnula na keksima, dekorirajte ukrasima po želji (kupovnim perlicama, mrvicama, ostalim šarenim ukrasima ili pak arancinima – ušećerenim koricama naranče).
Keksiće poslužite ohlađene na blagdanskom stolu.
Napomena
Pazite da tijesto prije valjanja dobro ohladite kako biste ga mogli razvaljati i iz njega izrezati oblike.
Tijesto možete razvaljati na lagano pobrašnjenoj površini da vam bude lakše i da se manje lijepi, ali pazite da mu ne dodajete previše brašna kako keksi na kraju ne bi promijenili teksturu i postali tvrdi i žilavi.
Keksići su odlični nakon stajanja! Budu još mekši i bolji pa ih možete napraviti i koji dan ili tjedan ranije. U tom slučaju ih nemojte sve pojesti prije blagdana. :))
Ako želite, možete od tijesta iz ovog recepta raditi kiflice/roščiće umjesto zvjezdica. U tom slučaju krajeve kiflica umočite u čokoladu.
Fotografije: Strawberry soup