Ima dana kad nemate puno vremena, a imate veliku želju za nekom tortom – srećom, ima i recepata poput ovog koji je s nama podijelila Bojana Matek koji su vaše rješenje za takve dane.
Sastojci
(za tortu promjera 24 cm)
Podloga
- 200 g tamne čokolade
- 50 g noisette čokolade
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica meda
- 150 g ekspandiranih rižinih pahuljica
- 3 žlice quinoa popsa (po želji)
Krema
- 250 g mascarponea
- 250 g milerama
- 250 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 300 ml vrhnja za šlag
- 2 vrećice želatine
I još (za dekoraciju)
- Kinder Country čokoladice
- rižine pahuljice
- tamna i/ili bijela čokolada
Priprema
Podloga
Čokolade i maslac otopiti na pari, dodati med i dobro pomiješati sa pahuljicama.
Na pladanj staviti obruč za torte, istresti pahuljice, dobro utisnuti u obruč i poravnati. Staviti u hladnjak da se stisne.
Krema
U međuvremenu mikserom izmiksati mascarpone, mileram i kondenzirano mlijeko. Dodati slatko vrhnje i miksati još 3-4 minute dok se krema ne zgusne.
Zatim dodati želatinu i miksati još 2-3 minute.
Slaganje
Pladanj s pahuljicama izvaditi iz hladnjaka. Obložiti ga iznutra acetatnom folijom kako bi se krema ljepše odvojila od obruča.
Istresti kremu na podlogu i lijepo ju poravnati. Tortu staviti u hladnjak na hlađenje minimalno 6 sati. Skinuti obruč i acetatnu foliju te površinu ukrasiti sjeckanim Kinder Country čokoladicama, pahuljicama i otopljenom čokoladom.
Napomena
Rižine pahuljice možete zamijeniti pirovim ili nekim drugim pahuljicama.
Tamnu čokoladu u podlozi možete zamijeniti i bijelom čokoladom po želji.
Podloga je delikatna pa će vam trebati jako oštar nož.
Preporučam da prije rezanja tortu izvadite 15 minuta prije iz hladnjaka.
Fotografija: Bojana Matek