Klasici se svi uvijek rado vraćamo, a ovaj klasični kolač od sira Tonka Radić je obogatila mousseom od limuna.
Sastojci
(za kalup od 24 cm)
Tijesto
- 200 g brašna + malo brašna za prosipanje
- 60 g šećera
- 1 žličica vanilin šećera
- 110 g maslaca + maslac za mazanje kalupa
- 1 jaje
Krema
- 4 jaja
- 220 g šećera
- 500 g sira
- 60 g gustina
- 1 vanilin šećer
- 1 kiselo vrhnja
- naribana korica limuna i 2 žlice soka od limuna
Mousse od limuna
- 100 ml soka od limuna
- 20 g limunove korice
- 80 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 žumanjka
- malo soli
- 2 listića želatine
- 120 g mascarponea
- 70 ml slatkog vrhnja
- meringue od 40 g bjelanjaka
Meringue
- 25 ml vode
- 75 g šećera
- 40 g bjelanjaka
Priprema
Tijesto
Izmiješajte u posudi brašno, šećer, vanilin šećer i maslac. Dodajte jaje i sve izmiješajte. Neka tijesto odmori 1 h u hladnjaku. Namažite kalup maslacem i pripremite masni papir.
Tijesto razvaljajte i prenesite u kalup te povucite malo oko rubova kalupa. Izbockajte tijesto vilicom.
Pecite u pećnici na 180° cca 15 minuta.
Krema
Razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. Pomiješajte žumanjke, šećer, svježi sir, gustin, vanilin šećer, vrhnje, limunovu koricu i sok.
Snijeg bjelanjaka umiješajte u 2 navrata špatulom u smjesu sa sirom.
Smjesu stavite na pripremljeno tijesto i pecite ccc 40 minuta na 180°.
Kad se kolač ohladi izvadite iz kalupa.
Ako ne želite raditi mousse, pospite ga šećerom u prahu i uživajte.
Mousse od limuna
U zdjelu na pari stavite sok od limuna, koricu, šećer, vaniln šećer, sol i žumanjke. Miksajte mousse pjenjačom na pari sve dok ne dobijete potrebnu gustoću i pjenu. Dodajte namočenu želatinu i stavite hladiti na sobnu temperaturu.
Mascarpone izradite mikserom, lagano dodajte mousse od limuna te tučeno slatko vrhnje i na kraju meringue.
Meringue
Šećer i vodu stavite u zdjelu da zakuha i pretvori se u šećerni sirup. Vrući sirup ulijte u bjelanjke i miksajte sve dok se meringa ne ohladi.
Fotografija: Tonka Radić