U ljetnim danima osobito volimo pripremati semifreddo – danas donosimo iznimno jednostavan recept za ovu slasticu koji je s nama podijelila Irena Gavran s bloga Pregacha.
Sastojci:
- 4 jaja (M)
- 75 g šećera
- prstohvat soli
- 400 ml vrhnja za šlag
- 100 g tamne čokolade
Priprema
Kalup za kruh obložite papirom za pečenje ili prozirnom folijom.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne posvijetle i ne udvostruče volumen. Prebacite ih u posudu koju možete staviti na drugu posudu, kako biste ih kuhali na pari. Miješajte cijelo vrijeme i smjesu kuhajte lagano na pari nekih 10 minuta. Ostavite da se ohladi.
Čokoladu nakidajte na kockice i dodajte joj 50 ml vrhnja za šlag. Otopite (na pari, na laganoj vatri ili u mikrovalnoj, kako vam je zgodnije), pa također ostavite sa strane i ostavite da se hladi.
Bjelanjke s prstohvatom soli miksajte u čvrsti snijeg.
U drugoj posudi učinite isto s vrhnjem za šlag.
Špatulom, lagano umiješajte bjelanjke kremi od žumanjka. Na kraju umiješajte i snijeg od vrhnja za šlag.
Na dno posude istresite 1/3 čokolade. Na nju istresite 1/3 kreme, pa ponovite postupak dok ne potrošite čokoladu i kremu.
Dobro pokrijete prozirnom folijom i stavite u zamrzivač neka se hladi bar 5 sati, ali može i preko noći.
Fotografija: Pregacha