Eklere nikad ne odbijamo, osobito kad su u kombinaciji sa slastičarskom kremom stoga nas je oduševio i ovaj recept Ene Kokanović-Nagy s bloga Slavonka.
Sastojci
Slastičarska krema
- 3 žumanjka
- 50 g brašna
- 150 g šećera
- 500 ml mlijeka
- 1 žlica vanilija paste
- 50 g maslaca
Ekleri
- 250 ml vode
- 110 g maslaca
- ½ žličice soli
- 2 žlice šećera
- 120 g glatkog brašna
- 3 jaja
Glazura
- 200 g čokolade
- 2 žličice suncokretovog ulja
Priprema
Slastičarska krema
Prvo napravite kremu kako bi se ohladila.
U posudi pjenjačom promiješajte žumanjke, brašno i šećer.
Zagrijte mlijeko i dodajte mu vanilija pastu.
Kada mijeko prokuha, dodajte smjesu od žumanjaka, brašna i šećera uz miješanje.
Kuhajte kremu do željene gustoće,a na kraju ubacite maslac i pustite da se otopi.
Kremu ohladite u posebnoj posudi koju ste dobro prekrili prijanjajućom folijom.
Ekleri
Zakuhajte vodu i dodajte joj maslac da se otopi.
Kada je voda prokuhala, dodajte šećer, sol, brašno i brzo miješajte drvenom kuhačom!
Tijesto će vam se jako brzo formirati u jednoličnu smjesu. Kada se tijesto formira oko kuhače u kuglu, gotovo je.
Prebacite tijesto u posudu za miksanje i pustite da se prohladi barem 30 minuta.
Nakon hlađenja, miksajte tijesto i dodajte jaja, jedno po jedno.
Kada ste dodali zadnje jaje, miksajte još 2 minute!
Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom, širokim. Ako nemate, možete i bez nastavka!
Na lim za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje istiskujte eklere duljine 10 cm, širine 2 cm otprilike.
Eklere pecite 15 minuta na 220 stupnjeva, pa 20 minuta na 190 stupnjeva. U drugoj fazi pečenja ih malo pripazite, ovisno o pećnici, možda će biti gotovi već za 10-15 minuta! Moraju imati lijepu zlatnu boju i napuhnuti oblik.
Slaganje
Kremu kratko promiješajte pjenjačom pa ju prebacite u slatičarsku vrećicu.
Eklere možete prerezati pa puniti ili ih puniti odozdola sa slastičarskom vrećicom.
Ako ćete ih puniti na taj način, probijte s donje strane tri rupe. U prvu i zadnju rupu istiskujte kremu sve dok ne vidite kremu u srednjoj rupi. Tako ćete znati da je ekler ravnomjerno napunjen!
Ekler, zatim, umočite u otopljenu čokoladu i ukrasite po želji!
Fotografija: Slavonka