Konstante kiše i visok postotak vlažnosti utječu i na usjeve i na zrna koja se suše, a samim time i na cijene kakaa koje ove godine divljaju.
Reuters je objavio kako su cijene kakaa u srijedu porasle na najviši iznos u posljednjih 46 godina na Interkontinentalnoj burzi u Londonu.
Razlog tomu su loši klimatski uvjeti u zapadnoj Africi koji su ugrozili proizvodne izglede za glavne dobavljače primarne sirovine koja se koristi za proizvodnju čokolade.
Porast cijena kakaa reakcija je na skučeno tržište na kojem se on proizvodi, a to su uglavnom tržišta na Obali Bjelokosti i u Gani. Izvoz kakaa iz luke Obale Bjelokosti ove je sezone primjerice smanjen za gotovo 5 %.
Međunarodna organizacija za kakao (ICCO) se oglasila s prognozom o globalnom deficitu opskrbe kakaom te su rekli kako se očekuje da će omjer zaliha i potrošnje, pokazatelj dostupnosti kakaa na tržištu, pasti na 32,2 %, što je najniži postotak od sezone 1984./1985. godine.
Nepovoljni klimatski uvjeti i učestale kiše štete i usjevima, ali i nabranim plodovima koji se suše pa se očekuje da će se trend porasta cijene kakaa nastaviti.
Izvor: reuters.com
Fotografija: Canva