Svoju slatko-slanu priču o omiljenim pecivima njezina muža i oca s nama je podijelila Martina Ivanušić.
U obitelji Martine Ivanušić zna se koji je omiljeni desert svih ukućana. Radi se o klipićima i to pizza klipićima. Iako, kaže nam Martina: „I prazni su bolji nego nikakvi.“
Njezina priča o izradi klipića ne počinje baš najsretnije. Naime, Martina nam je priznala da joj je do prije nekoliko godina izrada tijesta predstavljala najgoru noćnu moru i to zato što joj se nije činilo higijenskim rukama dirati tijesto koje će se kasnije jesti. „Čudno i pomalo šašavo, ali je tak i bilo.“, priča nam Martina.
Situacija se promijenila kada je jednom prilikom njezin tadašnji dečko, a sadašnji muž poželio klipiće jer su mu se svidjeli oni koje je napravila prijateljeva mama. Martina tada nije imala recept pa je krenula u potragu za savršenim receptom. Za svoje prve recepte kaže da su bili u redu i da su cure koje su dobile recept i savjete bile zadovoljne. Međutim, ona je s vremenom promijenila puno recepata i kombinacija dok nije naišla na jedan recept koji uspije svaki put.
„Tajna je u tome da kad dobijete praksu, da već pod rukom osjetite kakvo je tijesto i koliko je ‘dovoljno meko’“ – kaže nam Martina.
Evo i njezinog recepta za klipiće za koje kaže da njenom mužu i tati nema boljih:
- 1 kg brašna
- 1 žlica soli
- 1 prašak za pecivo
- 1 kocka kvasca
- 150-200 ml ulja
- 1 kiselo vrhnje
- 500 ml mlijeka
- 1 žlica šećera
Ugrijati mlijeko da bude mlako. Odvojiti 200 ml i u njega staviti kocku kvasca i žlicu šećera.
U posudu staviti brašno, sol i prašak za pecivo i pomiješati, na vrh staviti ostatak mlijeka, kiselo vrhnje i nadošli kvasac s mlijekom, malo pomiješati i staviti ulje. Za početak je dosta 150 ml.
Zamijesiti tijesto koje mora biti glatko i ne smije se jako lijepiti za prste. Kad mi se to desi stavim još malo brašna i stavim da se pokriveno diže.
Tijesto istresti na stol. Kad se tijesto istrese na stol, rukama trgati tijesto i oblikovati kuglice. Malo nauljiti mjesto gdje se kuglice valjaju u klipiće.
Na pleh staviti papir za pečenje. Pećnicu upaliti na 180⁰C. Klipiće nizati jedne do drugih i pokriti krpom i ostaviti da se pokriveni dižu na pećnici. Premazati razmućenim jajetom, posuti solju, sezamom ili kimom.
Peći cca 20 minuta dok se ne zažare. Kad su gotovi, izvaditi van i na svaki staviti komadić maslaca. Pokriti krpom.
Punjeni šunkom i sirom je princip isti, ali se pune smjesom šunke, sira i ketchupa, odnosno ja skuham pelate s malo šećera i prohladim. Dodam ribanu šunku i sir. Razvaljam klipiće, zarežem okomito na vrhu par crtica i zarolam. Tako klipići izgledaju vrlo zanimljivo.
Fotografija: Martina Ivanušić
[print_link]