Recept za posebne knedle sa šljivama koje se, za razliku od onih tradicionalnih, napravljenih od krumpirovog tijesta, rade od pšeničnog brašna, s nama je podijelila Ružica Plišić.
Sastojci
(za 8 knedla)
- 3 dcl vode
- 1 žlica masti
- prstohvat soli
- 15 dkg oštrog brašna
- 1 jaje
- 8 manjih otkoštenih šljiva ili 4 velike (prepolovljene)
- malo ulja
- krušne mrvice
- šećer, agavin sirup ili med
Postupak
Tijesto
Zamiješati vodu, mast i prstohvat soli, pa smjesu zagrijavati dok ne zakipi. U vruću smjesu dodati brašno. Kada se sve ohladi, dodati jaje i mutiti dok se sve ne sjedini.
Knedle sa šljivama
Tijesto podijeliti na 8 dijelova pa od svakog dijela dlanovima formirati krugove debljine oko ½ cm. Ako tijesto nije dovoljno čvrsto, pobrašniti ruke ili dodati malo brašna u tijesto. Tijesto omotati oko šljive (ili, ako su šljive velike, prerezati ih na polovice). Napunjene knedle kuhati u vreloj vodi, jednu minutu nakon što su se podigle na površinu.
Dok se knedle kuhaju, krušne mrvice lagano prepržiti na malo ulja. Cjediljkom vaditi kuhane knedle i dobro ih protresti u preprženim mrvicama, da budu prekrivene sa svih strana.
Knedle poslužiti tople, uz šećer ili prelivene agavinim sirupom ili medom, po ukusu.
Fotografije: Ružica Plišić
[print_link]