Na blogu Samo jedan griz autora Darka Debića dočekao nas je recept za kocke s jagodama i kokosom koje će vas osvojiti.
Sastojci
(za kalup veličine 25 x 35 cm)
Biskvit
- 2 jaja
- malo soli
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 ml ulja
- 50 ml mlijeka
- 90 g oštrog brašna
- 1/3 praška za pecivo
Kokos krema
- 40 g brašna
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 500 ml mlijeka
- malo soli
- 100 g kokosa
Krema od jagoda
- 400 g svježih jagoda
- 3 žumanjka
- 50 g šećera
- 30 g škrobnog brašna
- 100 g maslaca
Jednostavan mousse od bijele čokolade
- 400 ml vrhnja za šlag (ne biljno)
- 200 g bijele čokolade
Priprema
Biskvit
Odvojiti bjelanjke i miksati uz dodatak soli, šećera i vanilije u čvrsti snijeg. Lagano umiksati ulje i žumanjke. Kad se to sjedini naizmjenično dodavati brašno i mlijeko s isključenim mikserom ili pjenjačom. Dublji pleh za pečenje namazati uljem i posipati brašnom ili obložiti papirom, biskvit tanko ravnomjerno razvući i staviti u prethodnu zagrijanu pećnicu na 175 ° C 10 minuta.
Kokos krema
Brašno pomiješati sa šećerom i vanilijom, dodati nekoliko žlica hladnog mlijeka i sol razraditi u glatku smjesu i dodati kokos. Ostatak mlijeka zakuhati, umiješati pripremljenu masu i kuhati par minuta. Toplu smjestu razvući po pripremljenom biskvitu i vratiti u pećnicu na još cca 8 minuta.
Krema od jagoda
Jagode očistiti i usitniti štapnim mikserom ili u blenderu. Žumanjke pjenjačom miješati uz dodatak šećera, dodati gustin i malo hladnog pirea od jagoda. Ostatak pirea ugrijati, dodati pripremljenu smjesu i kuhati nekoliko minuta dok ne zgusne.
Maknuti s vatre i žustrim pokretima umiješati kockice hladnog maslaca.
Vruću kremu ravnomjerno premazati po biskvitu s kokosovom kremom, sve skupa dobro ohladiti prije stavljanja mousse kreme.
Jednostavna mousse krema od bijele čokolade
Sto mililitara vrhnja zagrijati do točke vrenja, čokoladu razlomiti, staviti u zdjelu i prelijati vrućim vrhnjem, pustiti nekoliko minuta i miješati dok se ne dobije glatka krema. Ohladiti. Ostatak hladnog vrhnja istući u šlag i lagano umiješati hladnu kremu od čokolade. Premazati preko već pripremljena tri sloja kolača. Staviti u hladnjak, najbolje preko noći.
Fotografija: Samo jedan griz