Burni, hladni, pravi zimski radni tjedan završavamo ovim divnim kockama s višnjama koje je za nas pripremila Ana Prša.
Sastojci
(za kalup promjera 20 x 28 cm)
Kore
- 260 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žumanjak
- 20 g masti
- 50 ml mlijeka
Biskvit
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 2 žumanjka
- 30 g ulja
- 50 g mlijeka
- 125 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
Krema
- 500 ml mlijeka
- 7 žumanjaka
- 100 g šećera
- 2 vanilin burbon šećera
- 90 g glatkog brašna
- 80 g čokolade 54 %
- 250 g maslaca
Sloj s višnjama
- 600 g smrznutih višanja (dobila sam od toga 360 očišćenih, ocijeđenih)
- 4 žlice šećera
- 2 vanilin šećera
- 100 ml soka od višanja (ono što vam ostane dok čistite višnje)
- 1 ½ žlica gustina
- 2 listića želatine
I još (za dekoraciju)
- 150 g slatkog vrhnja
Priprema
Kore
U zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte šećer, jaje, mast i mlijeko pa zamijesite tijesto.
Tijesto podijelite na dva dijela, pa razvaljajte na otprilike 20 x 28 cm.
Svaku koru sam stavila na papir za pečenje pa na obrnutu stranu lima za pečenje te pekla u prethodno zagrijanoj pećnici na 165°C 10 minuta.
Biskvit
Istucite bjelanjke s prstohvatom soli, postepeno dodajući šećer u snijeg, dodajte žumanjke pa još kratko izmiksajte. Zatim dodajte ulje i mlijeko pa izmiješajte. U to dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo pa ručno ili mikserom na najslabijom brzini umiješajte u smjesu. Smjesu izlijte u lim za pečenje (22 x 28 cm) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite 12 minuta na 180°C.
Krema
U mlijeku razmutite žumanjke, šećere i brašno pa stavite kuhati dok ne zakipi. Miješajte još minutu pa sklonite s izvora topline. Kremu podijelite na dva dijela. U jedan dio, dok je još vruće umiješajte čokoladu. Ostavite kreme da se prohlade. U svaku onda umiksajte po 125 grama maslaca.
Sloj s višnjama
Očistite višnje od koštica te ih sa šećerom i vanilin šećerom stavite kuhati desetak minuta. U soku od višanja razmutite gustin pa ulijete u višnje i dobro izmiješajte. Kuhajte još par minuta.
Listiće želatine namočite u hladnoj vodi. Kada omekšaju, umiješajte ih u vruće višnje. Ostavite sa strane da se malo prohladi.
Dekoracija
Slatko vrhnje istucite u šlag.
Slaganje
Na pladanj stavite biskvit. Na njega stavite čokoladnu kremu, ravnomjerno je nanesete pa na kremu položite koru. Stisnite je kako bi se slijepila s kremom. Na koru stavite nadjev od višanja, ravnomjerno ga nanesite pa stavite gore drugu koru. Drugu koru premažete kremom od vanilije, poravnate i na kraju ukrasite šlagom.
Fotografije: Ana Prša