Bliži nam se Uskrs i sigurni smo da već planirate koje ćete sitne kolačiće servirati svojim gostima – možda je baš ova kokos bajadera s bloga Mystic cakes autorice Natalije Milodanović vaš ovogodišnji izbor.
Sastojci
Bajadera
- 200 ml mlijeka
- 200 g šećera
- 200 g margarina (ili maslaca)
- 200 g mljevenog keksa
- 200 g kokosa
Glazura
- 100 g čokolade za kuhanje
- 2 žlice ulja
+
- 50 g bijele čokolade
- 1 žlica ulja
Priprema
U veći lonac ulijte mlijeko, ubacite šećer i margarin pa stavite na štednjak i zagrijavate na srednjoj vatri uz miješanje, dok se sve ne otopi i sjedini.
Skinite s vatre, ubacite polovinu mljevenog keksa i kokosa pa sve dobro izmiješajte, a potom ubacite i ostatak keksa i kokosa i sve dobro sjedinite u kompaktnu smjesu.
Dobivenu smjesu istresite u lim za pečenje dimenzija 30 × 20 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i špatulom lijepo utisnite smjesu i poravnajte.
Sada pripremite glazure. Uzmite dva lončića pa u jedan ubacite čokoladu za kuhanje izlomljenu na kocke i dvije žlice ulja. U drugi lončić ubacite bijelu čokoladu i žlicu ulja. Prvo rastopite tamnu glazuru na najmanjoj vatri uz stalno miješanje, a odmah potom i bijelu glazuru.
Bajaderu prelijte tamnom glazurom i svugdje je lijepo poravnajte. Potom uzmite bijelu glazuru i žlicom nasumično nabacajte preko tamne glazure, a onda uzmite čačkalicu i jednostavno samo prošarajte kako vam se sviđa. Kada ste zadovoljni dobivenim rezultatom, stanite sa šaranjem i stavite bajaderu u hladnjak da se stegne, najbolje preko noći.
Kada se bajadera stegnula, izvadite je iz lima za pečenje zajedno s papirom za pečenje, uzmite dugačak tanak nož ili još bolje skalpel i uz pomoć ravnala isijecite komade željene veličine. Moje su 4 × 2 cm.
Napomena
Za posnu varijantu zamijenite mlijeko vodom i karamelizirajte je šećerom pa potom dodajte margarin. Dalji postupak je isti.
Imajte na umu da su moguća odstupanja u potrebnoj količini keksa i kokosa jer ne upija isto svaki keks, a također igra ulogu i to koliko je kokos sitno samljeven, pa savjetujem da ne dodate odjednom svu količinu keksa i kokosa, već postepeno, malo po malo. Trebate dobiti malo mekšu smjesu koju ćete moći lijepo rasporediti i poravnati u plehu, dakle da ne bude prečvrsta i mrvičasta kako bajadera ne bi bila suha. A ako ipak želite nešto čvršću bajaderu, stabilniju na sobnoj temperaturi, slobodno stavite i malo više keksa od 200 g.
Oprez kod izbora bijele čokolade! Birajte samo kvalitetnu jer se neće svaka lijepo otopiti.
Fotografije: Mystic cakes