Zadnju nedjelju ovog mjeseca sladimo ukusnim čokoladnim kolačem kojem dašak svježine daje narančina kora.
Sastojci
Biskvit
- 3 jaja
- 140 g šećera
- 3 žlice ruma
- narančina kora od ½ velike naranče ili 1 male naranče
- ½ žlice arome vanilije
- 100 g maslaca
- 95 g čokolade za kuhanje
Ganache
- 400 g čokolade za kuhanje
- 500 ml vrhnja za šlag
Priprema
Biskvit
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva s ventilatorom.
Čokoladu razlomite na male komade i stavite ju topiti na pari. Kada se otopi, ostavite je sa strane da se ohladi.
Odvojite žumanjke i bjelanjke pa žumanjcima dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete svjetlu, pjenastu smjesu. Zatim dodajte rum, narančinu koru i aromu vanilije pa sve dobro izmiješajte. Ovoj smjesi dodajte malo po malo dodajte maslac pa miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
U ovu smjesu umiješajte otopljenu i ohlađenu čokoladu. Bjelanjke izmiješajte mikserom u čvrsti snijeg, a zatim ih malo po malo, miješajući špatulom ili pjenjačom, dodajte prethodno dobivenoj smjesi.
Četvrtasti kalup poprskajte uljem u spreju (ili namažite maslacem i pospite brašnom) pa u njega izlijte pripremljenu smjesu za biskvit.
Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko 20-25 minuta (ovisno o jačini pećnice). Čačkalicom provjerite je li biskvit gotov – kada čačkalica izađe čista iz biskvita, možete izvaditi kolač iz pećnice.
Gotovi kolač ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi.
Ganache
Za ganache ugrijte slatko vrhnje na laganoj vatri gotovo do vrenja pa njime prelijte čokoladu za kuhanje razlomljenu na komadiće i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Gotovi ganache prelijte preko ohlađenog biskvita i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati, a najbolje preko noći.
Napomena
Mi smo koristili četvrtasti kalup veličine 24×24 cm.
Umjesto ganache, kolač možete preliti čokoladnom glazurom, ukrasiti šlagom, posuti šećerom u prahu ili pak samo servirati uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]