Postoje tako ti neki kolači koji su toliko jednostavni da često ne dođu na red za pripremu u našoj kuhinji, a onda jedno popodne, uz šalicu kave i razgovora, usput pripremimo i takav kolač.
Sastojci
-
- 1 l mlijeka
-
- 100 g maslaca
-
- 200 g griza
-
- 6 jaja
-
- 200 g šećera
-
- 1 vanilin šećer
- korica limuna
I još
- šećer u prahu
Priprema
U lonac stavite litru mlijeka, maslac izrezan na komadiće i griz te kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne i ne proključa. Ostavite u loncu da se malo prohladi.
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom da se zagrije.
Razdvojite bjelanjke i žumanjke.
U posudu sa žumanjcima dodajte šećer, vanilin šećer i koricu limuna pa pjenasto izmiješajte.
U drugoj posudi napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Pjenastoj smjesi od žumanjaka i šećera malo po malo, miješajući neprestano pjenjačom, dodajte skuhani griz. Nakon toga, i dalje neprestano miješajući pjenjačom, postepeno dodajte bjelanjke.
Dobivenu jednoličnu smjesu stavite u lim za pečenje dimenzija 30×18 cm obložen papirom za pečenje te pecite između 30 i 40 minuta ovisno o jačini vaše pećnice. Čačkalicom provjerite je li pečeno.
Gotovi kolač izvadite iz pećnice te ga ostavite da se skroz ohladi u limu za pečenje. Ohlađeni kolač izvadite iz lima za pečenje, izrežite na jednake komade, po želji pospite šećerom u prahu i poslužite.
Napomena
U smjesu po želji možete dodati i grožđice.
U pečenju će se kolač dignuti, ali prilikom hlađenja će „pasti“ – to je sasvim u redu, nije u pitanju nikakva pogreška.
Kolač je iznimno sočan i lako upija šećer u prahu pa ukoliko želite kolač posuti šećerom u prahu, to napravite neposredno pred serviranje.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]