Nakon jabuka i kupina, na red su stigle marelice koje su svoje mjesto pronašle u divnom kolaču od griza čiji nam recepta stiže s bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić.
Sastojci
(za veliki lim za pečenje cca 30 x 40 cm ili slično)
- oko 900 g marelica iz kompota ili svježih, ali mekših jer se kolač ne peče dugo
- 150 g maslaca
- 3 jaja (M)
- 190 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 400 g creme fraiche
- 130 ml likera od jaja
- 400 g griza
- 100 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- naribana korica jednog limuna
- 2 velike žlice soka od limuna
I još
- 2 velike žlice šećera u prahu (za posipanje)
Priprema
Ako su marelice iz kompota, izvaditi ih iz tekućine i kuhinjskim papirom malo posušiti. Svježe pak marelice oprati, prepoloviti i izvaditi koštice. Maslac otopiti i ostaviti da se malo ohladi.
Jaja, šećer, vanilin šećer i sol pjenasto umutiti. Potom umiješati tekući maslac, creme fraiche, sok od limuna i liker od jaja. Brašno i prašak za pecivo prosijati te zajedno s limunovom koricom pomiješati s grizom i kratko smiksati s prethodnom masom.
Na dno lima za pečenje staviti papir za pečenje i na njega izliti smjesu te je ravnomjerno raspodijeliti. Po površini raspodijeliti marelice. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C oko 30-35 minuta. Ostaviti da se ohladi te posuti šećerom u prahu.
Fotografija: Feeding Art