Nastavljamo s jesenskim raspoloženjem na našem portalu, a za njega se danas pobrinula Nina Stojanov s bloga Dalmatian things with Nina podijelivši s nama recept za kolač od jabuka i kreme od vanilije.
Sastojci
Biskvit
- 3 – 4 srednje crvene jabuke
- 150 g glatkog brašna
- 2 jaja
- korica naribanog limuna
- korica naribane naranče
- 1 žličica cimeta u prahu
- šaka grožđica
- 1 prašak za pecivo
- 100 g šećera
- 150 g maslaca
- šalica mlijeka
- 2 žlice grisa
Krema
- 500 ml mlijeka
- 2 pudinga od vanilije (šećer stavite u omjerima po uputama na pozadini vrećice)
- 1 šlag vrećica
I još
- cimet (za posipanje)
Priprema
Biskvit
Jabuke očistite i naribajte.
Stavite ih u plastičnu posudu u koju ćete dodati brašno, jaja i ostale sastojke.
Sve dobro izmiješajte.
U dublji, veliki lim za pečenje (onaj koji dobijete uz pećnicu) stavite papir za pečenje.
Izlijte smjesu za biskvit na papir i stavite peći na 180 ° stupnjeva oko pola sata.
Kad je biskvit pečen, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu napravite kremu.
Krema
Stavite kuhati 500 ml mlijeka. Od te količine odvojite malo sa strane kako biste smutili prah od pudinga s količinom šećera koji je naveden na pozadini vrećice. Ja mlijeka stavim uvijek manje nego što piše, zato sam vam napisala svoj omjer.
Kad je mlijeko zakuhalo, dodajte smjesu za puding i miješajući kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Kada je krema kuhana, prebacite ju u drugu posudu i obložite prozirnom folijom. Na taj način će vam se krema lijepo ohladiti i neće vam se stvoriti korica.
Kada se krema prohladila, dodajte joj izrađeni šlag (koji ste također napravili po uputama s vrećice).
Sve dobro izmiješajte i premažite preko pečenog, ohlađenog biskvita.
Stavite kolač u hladnjak 2- 3 sata. Prije posluživanja, kolač po želji pospite cimetom u prahu.
Fotografije: Dalmatian things with Nina