Da se kuhano vino može odlično uklopiti u slastice pokazuje recept koji su nam poslale sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art, a u kojem upravo ovaj omiljeni blagdanski napitak ima glavnu ulogu.
Sastojci
(za kalup za pečenje dužine 30 cm, širine 11 cm)
Kolač
- 250 g maslaca sobne temperature + za premazivanje kalupa
- 200 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- prstohvat soli
- 5 jaja (M)
- 320 g glatkog brašna
- 20 g kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 2 čajne žlice cimeta
- 150 ml crnog kuhanog vina
- 200 g amarena višanja (težina već ocijeđenih višanja)
- 100 g grubo naribane tamne čokolade
Preljev od šećera
- 130 g šećera u prahu
- 2-3 velike žlice soka od limuna
I još
- nekoliko višanja za dekoraciju i grančice ružmarina
Priprema
Kolač
Maslac, šećer, unutrašnjost mahune vanilije i prstohvat soli miksati ca. 8 – 10 minuta dok ne dobijete svijetlu kremastu masu. Dodati jedno po jedno jaje i svako kratko umiješati.
Brašno, kakao, cimet i prašak za pecivo prosijati te neizmjenično s kuhanim vinom umiješati u masu od maslaca i jaja. Višnje narezati na četvrtine te zajedno s čokoladom umiješati u tijesto.
Kalup za pečenje premazati maslacem, izliti tijesto i poravnati. U prethodno zagrijanoj pećnici peći na 180 stupnjeva ca. 50 minuta (kod mini kuglofa 30 – 35 minuta). Provjeriti drvenim štapićem je li pečeno, ako nije ostaviti još 5 – 10 minuta da se peče. Ako počne gore tamniti, prekriti papirom za pečenje.
Nakon pečenja ostaviti kolač još oko 15 minuta u kalupu da miruje. Potom ga pažljivo izvaditi na kuhinjsku žicu i ostaviti da se potpuno ohladi.
Preljev
Pomiješati šećer sa sokom od limuna i preliti preko kolača. Ukrasiti višnjama i grančicama ružmarina. Ako ne želite ili ne volite preljev od šećera možete ga samo posuti šećerom u prahu ili preliti glazurom od čokolade.
Napomena
Kolač se može pripremiti i u velikom kalupu za kuglof volumena od 2 l ili 4 mini kuglofa u kalupu volumena 500 – 600 ml.
Fotografije: Feeding Art