Limun, mak i borovnicu u svom je novom receptu spojila naša suradnica Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles.
Sastojci
Biskvit
- 3 jaja sobne temperature (L)
- 240 g glatkog brašna
- 225 g šećera
- 2 žlice mljevenog maka
- 2 žličice praška za pecivo (10 g)
- 1/2 žličice soli
- 80 g omekšalog maslaca
- 80 g suncokretovog ulja
- 150 g kiselog vrhnja (sobne temperature)
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 75 g svježe iscijeđenog limunovog soka
- korica dva limuna
Džem / umak od borovnica
- 350 g smrznutih borovnica
- 150 g šećera
Preljev od borovnica
- 150 g šećera u prahu
- 1 žlica umaka od borovnica
- 1 žlica vrhnja za šlag
- 1-2 žlice mlijeka (odnosno koliko je potrebno za željenu konzistenciju)
I još
- svježe borovnice za dekoraciju
Priprema
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C, odnosno 180°C ako koristite klasičnu pećnicu s gornjim i donjim grijačem. Namastite i obložite papirom za pečenje kalup za slatki kruh. Moj je dimenzija 26x12x7 (otprilike).
U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol te promiješajte i dodajte mljeveni mak. To su suhi sastojci. Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje sobne temperature, limunov sok i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci. Miksajte maslac, ulje i šećer dok ne posvijetli i ne postane pjenasto (oko 3 minute). Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dobro iza svakog dodatka dok se ne sjedini s ostatkom smjese. Dodajte limunovu koricu. Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke, tako da završite s brašnom (3 dodavanja suhih, 2 dodavanja mokrih sastojaka). Miksajte samo dok se sve ne sjedini da biskvit ne bude žilav. Napunite kalup smjesom do ¾ visine i pecite u zagrijanoj pećnici 45-50 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe s par vlažnih mrvica. Kad je gotovo, ostavite ga oko 15 minuta u kalupu prije nego što ga prebacite na rešetku da se ohladi do kraja.
Umak / džem od borovnica
Smrznute borovnice i šećer kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuhaju. Nakon toga, smanjite vatru i ostavite da krčka još oko 15 minuta. Povremeno promiješajte kuhačom ili silikonskom špatulom. Kad se umak zgusnuo, a višak tekućine ispario, protisnite ga kroz cjedilo ili usitnite štapnim mikserom. Kako su borovnice mesnatije od drugog bobičastog voća, ja sam koristila štapni mikser kako ne bi izgubila puno voća i divnog okusa.
Gotovi džem/umak stavite u staklenku i tako će vam trajati desetak dana. Nećete sve potrošiti na preljev, ali možete ga mazati na izrezanu šnitu kolača – jako je ukusno!
Preljev od borovnica
Prosijte šećer u prahu u srednje veliku zdjelu. Dodajte umak od borovnice, vrhnje i mlijeko pa sve skupa izmiješajte. Po želji dodajte više umaka ili mlijeka, odnosno šećera u prahu, da dobijete željenu konzistenciju.
Prelijte preko ohlađenog kolača i ukrasite svježim borovnicama. Dobar tek!
Napomena
Kolač je najmekši i najukusniji kad se čuva i jede na sobnoj temperaturi. Ako ga ipak budete držali u hladnjaku, neka bude omotan prozirnom folijom, a pola sata prije konzumiranja izvadite ga vani.
Fotografije: Ana’s Baking Chronicles