Polako nam se bliži početak nove školske godine, a ovaj nam kolač, čiji recept stiže s bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić, izgleda kao pravi izbor za prva školska jutra.
Sastojci
(za dugački kalup ca. 30×11,5cm ili okrugli ᴓ 26cm)
- 165 g maslaca
- 170 g smeđeg šećera
- 5 jaja (M)
- 250 g mljevenih lješnjaka
- 65 g sjeckanih lješnjaka
- 2 čajne žlice cimeta
- 75 ml jakog, hladnog espressa
- 155 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 g tamne čokolade
- prstohvat soli
I još
- brašno i maslac za kalup za pečenje
Priprema
Zagrijati pećnicu na 175°C. Kalup za pečenje dobro premazati maslacem i posuti brašnom. Maslac i šećer kremasto izmiksati. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Jedan po jedan žumanjak dodavati kremi od maslaca i šećera te dobro sjediniti. Lješnjake, cimet i espresso dodati masi i dobro povezati.
Brašno i prašak za pecivo prosijati i sjediniti s prethodnom masom, a na kraju još i čokoladu koju ste nasjeckali na sitne komadiće. Bjelanjke i sol izmiksati u čvrsti snijeg i pjenjačom sjediniti s prethodnom masom.
Gotovo tijesto izliti u pripremljeni kalup za pečenje te peći oko 50 – 60 minuta (provjeriti drvenim štapićem je li pečen). Ostaviti nekoliko minuta u kalupu da miruje te ga prebaciti na žicu da se potpuno ohladi.
Fotografija: Feeding Art