Bliži nam se kraj tjedna i znamo da ste svi u potrazi za receptom koji biste mogi pripremiti ovaj vikend – možda je baš ovaj kolač od maka i sira čiji recept nam donose sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art pravi izbor za vas.
Sastojci
Tijesto od maka
(za lim za pečenje ca. 32 x 25cm, visine 8 – 10 cm)
- 200 g mljevenog maka
- 200 g mekog maslaca
- 180 g šećera
- 4 jaja (M)
- 200 g brašna
- 7 g praška za pecivo
- 100 ml mlijeka
- 2 velike žlice ruma
- 1 mahuna vanilije
- naribanu koricu jednog bio-limuna i 2 velike žlice soka od limuna
Krema od sira
- 500 g svježeg, kremastog sira
- 120 g šećera u prahu
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 1 velika žlica soka od limuna
- 1 vanilin šećer
- 3 jaja (M)
Priprema
Tijesto od maka
Mljeveni mak i mekani maslac mikserom dobro sjediniti te dodati šećer. Jaja jedno po jedno dodavati i svako miksati oko 1 minutu. Brašno i prašak za pecivo prosijati te zajedno s mlijekom, rumom, unutrašnjosti mahune vanilije, koricom i sokom od limuna dodati prethodnoj masi i sve zajedno dobro sjediniti. Lim za pečenje (ca. 32 x 25 cm, visine 8 – 10 cm) premazati maslacem i posuti brašnom te na njega izliti tijesto od maka i poravnati.
Krema od sira
Sir, šećer u prahu, vanilin šećer, prašak za puding i sok od limuna dobro pomiješati. Dodati jedno po jedno jaje i svako dobro sjediniti s masom od sira. Kremu od sira pažljivo rasporediti po tijestu od maka. Može se dogoditi da vam masa od sira djelomično padne kroz tijesto od maka, ali to uopće ne predstavlja nikakav problem nego ćete dobiti samo valovitu strukturu od obje mase.
Zagrijati pećnicu na 175°C i peći kolač oko 45 minuta. Ostaviti da se ohladi i posuti šećerom u prahu.
Fotografija: Feeding Art