S bloga Feeding Art autorica Lily i Inge Bašić dolazi nam novi recept koji u sebi spaja okuse maka, čokolade i brusnice.
Sastojci
(za okrugli obruč ᴓ 26cm)
- 230 g mljevenog maka
- 125 ml mlijeka
- 80 g šećera
- sok i korica jednog bio-limuna
- 180 g tamne čokolade
- 6 jaja (M)
- 135 g mekog maslaca
- 80 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 mahuna vanilije
- 140 g glatkog brašna
- 2 čajne žlice praška za pecivo
- 3 velike žlice creme fraiche
- 200 g brusnica
Ganache
- 200 ml slatkog vrhnja
- 160 g tamne čokolade
Priprema
Mlijeko sa šećerom prokuhati, preliti preko maka, dobro promiješati te aromatizirati limunovim sokom i koricom i ostaviti da se ohladi.
Na pari otopiti sitno nasjeckanu čokoladu i ostaviti da se malo ohladi.
Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg. Mekani maslac, 80 g šećera, vanilin šećer, unutrašnjost mahune vanilije i žumanjke kremasto izmiksati. Dodati mješavinu od maka, otopljenu čokoladu i creme fraiche te sve zajedno dobro sjediniti. Brašno i prašak za pecivo pomiješati i prosijati te s brusnicama umiješati u prethodnu masu. Na kraju pažljivo umiješati bjelanjke.
Kalup za pečenje obložiti papirom za pečenje, izliti pripremljenu masu i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C oko 45-50 minuta. Ostaviti da se dobro ohladi.
Za ganache prokuhati slatko vrhnje, preliti preko sitno nasjeckane čokolade i ostaviti 2-3 minute da se čokolada topi. Pjenjačom pažljivo miješati dok se vrhnje i čokolada nisu potpuno povezali. Preliti preko kolača i ostaviti da se ohladi.
Fotografije: Feeding Art