Kolač s omiljenom kombinacijom maka, sira i šljiva pripremile su Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(za obruč ᴓ 24 cm)
Tijesto
- 400 g glatkog brašna
- 130 g šećera
- prstohvat soli
- 250 g hladnog, na komadiće narezanog maslaca
- 1 žumanjak
- naribana korica jednog bio-limuna
Punjenje
- 300-350 g mekših šljiva
- 400 g svježeg sira
- 100 ml mlijeka
- 100 g slatkog vrhnja
- 110 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 40 g griza
- 130 g mljevenog maka
- 40 g škrobnog brašna
- 2 jaja (M)
- 50 g otopljenog maslaca
- naribana korica jednog bio-limuna
I još
- papir za pečenje
- maslac za obruč
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Tijesto
Na dno kalupa za pečenje položiti papir za pečenje, a zidove premazati maslacem. Za tijesto pomiješati sve sastojke i umijesiti mrvičasto tijesto. Oko 2/3 tijesta raspodijeliti po dnu kalupa i prstima utisnuti te formirati rub ca. 4 cm. Kalup i ostatak tijesta ostaviti ca.30 minuta u hladnjaku.
Punjenje
Pećnicu zagrijati na 180°C. Šljive oprati, ukloniti koštice te narezati na četvrtine. Ostale sastojke pjenjačom dobro sjediniti. Masu izliti u kalup, poravnati i po njoj raspodijeliti šljive. S ostatakom mrvičastog tijesta prekriti kolač. Peći ca. 50 minuta. Ako površina kolača počne pred kraj tamniti, prekriti papirom za pečenje.
Kolač prvo ostaviti na sobnoj temperaturi da se hladi, a potom još oko 5 sati u hladnjaku. Prije serviranja izvaditi iz kalupa i posuti šećerom u prahu.
Fotografije: Feeding art