Toliko volimo recepte naše Ane Prše da ih ponekad objavljujemo i dva tjedno – za sunčani i hladni četvrtak donosimo vam zanimljivu kombinaciju manga i bijele čokolade.
Sastojci
(za 12 komada)
Podloga
- 100 g glatkog brašna
- 50 g gustina
- 4 g praška za pecivo
- 50 g šećera
- 1 burbon vanilin šećer
- 1 žlica limunovog soka
- 1 jaje
- 60 g maslaca
Punjenje od manga
- 300 g pirea od manga
- 3 žlice limunovog soka
- 3 lista želatine
Krema od bijele čokolade
- 160 g mlijeka
- 2 žumanjka
- 30 g šećera
- 15 g gustina
- 150 g bijele čokolade
- 250 g slatkog vrhnja
Glazura
- 250 g bijele čokolade
- 250 g nezaslađenog kondenziranog mlijeka
- 2 lista želatine
- 1 vrećica bijele boje u prahu za kolače
Priprema
Podloga
Promiješati sve suhe sastojke pa dodati limunov sok, jaje i maslac izrezan na kockice. Umijesiti tijesto.
Zamotati ga u prozirnu foliju (ili staviti u vrećicu) te staviti u hladnjak na pola sata.
Pećnicu zagrijati na 165°C, tijesto razvaljati i izrezati pomoću kalupa za kekse. Staviti na lim za pečenje na papir za pečenje. Peći 10-12 minuta. Veličina keksa neka bude kao veličina kalupa u kojem ćete raditi kolače. Ja sam koristila silikonski kockasti kalup pa sam i kockaste kekse izrezivala. Ako imate recimo silikonske polukugle, izrežite okrugle kekse.
Punjenje od manga
Želatinu namočiti u hladnu vodoj.
Pire od manga i sok od limuna promiješati te staviti kuhati, kada zakipi maknuti s vatre te umiješati ocijeđenu želatinu. Napuniti 12 kalupa (malo manjih nego veličina kolača) pireom. Ja sam punila silikonske kalupe za muffine. Staviti u zamrzivač na sat vremena da se stegne.
Krema od bijele čokolade
U manjem loncu dobro promiješati mlijeko, šećer, gustin i žumanjke kako ne bi bilo grudica. Staviti kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi i krema se ne zgusne. Maknuti s vatre te umiješati bijelu čokoladu. Pustiti sa strane da se ohladi. Dok se krema hladi istući slatko vrhnje u meki šlag.
Pomoću slastičarske špatule umiješati kremu u šlag, pažljivo preklapajući kako bi krema postala lagana i prozračna.
Kremu zatim staviti u slastičarsku vrećicu.
Glazura
Želatinu staviti namakati u hladnoj vodi.
Na pari otopiti čokoladu u kondenziranom mlijeku. Zatim umiješati bijelu boju i ocijeđenu želatinu te dobro promiješati. Ostaviti sa strane da se malo ohladi.
Slaganje
Silikonske kalupe napuniti do pola s kremom od bijele čokolade, pa utisnuti mango te do kraja napuniti opet kremom. Potrebno je kremu poravnati, preko kalupa staviti prozirnu foliju pa staviti sve zajedno u zamrzivač kako bi se kolač smrznuo. Pola sata prije nego ćete izvaditi kolač iz zamrzivača krenite s pripremom glazure. Nije potrebno prije.
Kolače izvadite iz zamrzivača te ih pažljivo odvojite od kalupa. Stavite ih na rešetku te ih još zamrznute prelijte mlakom glazurom. Ostavite kratko da se višak glazure ocijedi te kolač prebacite na podlogu od keksa.
Ukrasite po želji.
Kolači nisu veliki pa su već kroz pola sata od kada su izvađeni iz zamrzivača bili spremni za jelo.
Fotografija: Ana Prša
[print_link]