Uzimamo mali predah od čokolade pa se danas sladimo kolačem od sira čiji nam recept stiže s bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić.
Sastojci
(za obruč za tortu ᴓ 24cm)
Prhko tijesto
- 250 g glatkog brašna
- 150 g hladnog maslaca
- 75 g šećera
- 2 vanilin šećera
- prstohvat soli
- naribana korica od ½ bio-limuna
- 1 jaje (M)
Krema od sira
- 750 g svježeg, kremastog sira
- 200 g kiselog vrhnja
- 150 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- naribana korica od jednog bio-limuna
- 1 velika žlica soka od limuna
- 4 jaja (M)
Dekoracija
- 150-200 g svježih malina
- šećer u prahu
Priprema
Prhko tijesto
Brašno zajedno s maslacem u komadićima, šećerom, vanilin šećerom, soli, koricom od limuna i jajem umijesiti u glatko tijesto. Formirati u kuglu, umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti u hladnjaku da miruje ca. 60 minuta. Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati tijesto promjera 38 – 40 cm. Na dno kalupa za pečenje (ᴓ 24cm) staviti papir za pečenje, rubove premazati maslacem. Pažljivo prebaciti tijesto u kalup te pri tomu 2 – 3 cm tijesta ostaviti da visi preko ruba kalupa.
Krema od sira
Sir, kiselo vrhnje, šećer, unutrašnjost mahune vanilije, koricu i sok od limuna pjenjačom sjediniti. Umiješati jedno po jedno jaje. Masu izliti u kalup i prekriti viškom tijesta tako da dobijete poluzatvoreni kolač. U prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C peći oko 50 – 55 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Dekoracija
Maline oprati i ostaviti na kuhinjskom papiru da se posuše. Raspodijeliti po kolaču i posuti šećerom u prahu.
Fotografije: Feeding Art