Obožavamo ovako vizualno privlačne kolače u kojima se spajaju naši omiljeni okusi – prhko tijesto, fina krema i jabuke – sve je tu. Recept za ovaj neodoljivi kolač s nama su podijelile sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(za okrugli obruč ᴓ 26 cm)
Prhko tijesto
- malo maslaca za kalup
- 240 g glatkog brašna
- 1 mala žlica praška za pecivo
- 80 g šećera
- prstohvat soli
- 1 jaje (M)
- 130 g hladnog maslaca
Jabuke
- 5 jabuka s crvenom korom
- 1 velika žlica soka od limuna
- 100 g šećera
- 1 mala žlica cimeta
- 200 ml vode
Krema
- 4 jaja (M)
- 500 g kremastog sira
- 200 g creme fraiche
- 100 g šećera
- 2 velike žlice soka od limuna
- 45 g škrobnog brašna
- 1 mahunu vanilije
I još
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Prhko tijesto
Kalup za pečenje premazati maslacem. Od brašna s praškom za pecivo, šećera, soli, jaja i maslaca narezanog na male komadiće umijesiti glatko tijesto. Umotati u samoprijanjajuću foliju i ostaviti ca. 1 sat u hladnjaku da miruje. Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati tijesto ca. ᴓ 33 cm i pažljivo ga prebaciti u kalup za pečenje (ᴓ 26 cm) te pritom formirati rub kolača. Ako vam je lakše, možete prvo razvaljati donju koru za kolač (ᴓ 26 cm), a od ostatka tijesta traku širine 7 cm za rub kolača. Donju koru više puta izbosti vilicom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C ca. 10 minuta. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi.
Jabuke
U međuvremenu oprati jabuke, narezati na četvrtine i odstraniti koštice. Četvrtine jabuka narezati na tanke ploškice i pomiješati s jednom velikom žlicom soka od limuna. Šećer i cimet s 200 ml vode u jednoj velikoj tavi zagrijati dok se šećer ne otopi. U više porcija dinstati ploške jabuka 1-2 minute dok malo ne omekšaju da se mogu lakše rolati u ružice. Izvaditi i ostaviti da se potpuno ohlade.
Krema
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Prvo izmiksati bjelanjke u čvrsti snijeg. Sir, creme fraiche, 100 g šećera, 2 velike žlice soka od limuna, škrobno brašno i unutrašnjost mahune vanilije, pjenjačom sjediniti u glatku masu. Pažljivo umiješati snijeg od bjelanjaka.
Slaganje
Kremu izliti na koru od prhkog tijesta i zagladiti.
Jednu plošku od jabuka zarolati, oko nje još nekoliko ploški dok ne dobijete jednu malu ružicu. Pažljivo položiti gotovu ružu u kremu od sira. Najlakše je rolati ružice na radnoj površini ili nekoj daščici. Od ostataka ploški jabuka formirati ostatak ruža i poslagati ih jednu do druge u kremu. Kolač peći na istoj temperaturi kao i koru ca. 60-80 minuta. Nakon otprilike 40 minuta pečenja prekriti kolač alufolijom da ružice ne zagore. Ostaviti kolač da se potpuno ohladi, najbolje još 2 sata i u hladnjaku.
Prije posluživanja posuti šećerom u prahu. Kolač sjeći vrlo oštrim ili električnim nožem da jabuke ne upadnu pri rezanju potpuno u kremu.
Fotografije: Feeding Art