Obožavamo pripremati kolače sa sezonskim voćem, a ovaj nam je kolač omiljeni izbor za duge ljetne kave.
Sastojci
Tijesto
- 250 grama maslaca
- 350 grama brašna
- 4 žutanjka
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- naribana korica limuna
Nadjev
- 4 bjelanjka
- 300 grama šećera
- 2 vanilin šećer
- malo soka od limuna
- naribana korica limuna
I još
- 1 kilogram bresaka
Priprema
Hladni maslac izmiješajte s brašnom dok ne dobijete smjesu izgledom nalik na pijesak. Zatim im dodajte žutanjke, šećer, vanilin šećer i naribanu koricu od limuna. Tijesto oblikujte u plosnati disk i ostavite 2-3 sata u hladnjaku (ili pola sata u zamrzivaču).
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva s ventilatorom.
Izvadite tijesto iz hladnjaka te ga tanko razvaljajte na veličinu velikog lima za pečenje pa ga prebacite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Stavite lim u pećnicu i pecite oko 10-15 minuta (ovisno o jačini same pećnice) kako bi se tijesto gotovo u cijelosti ispeklo.
Dok se tijesto peče, očistite i izrežite breskve. Tijesto izvadite iz pećnice kada dobije finu, zlatnu boju pa na njega poredajte izrezane breskve.
Smanjite temperaturu pećnice na 120 stupnjeva s ventilatorom. Dok se pećnica hladi, miješajući mikserom izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa u njega postepeno dodajte sok od limuna, šećer i vanilin šećer. U čvrsti snijeg zatim dodajte i malo naribane korice limuna. Gotovi nadjev ravnomjerno nanesite preko bresaka te stavite peći oko 40-60 minuta odnosno dok se bjelanjci sasvim ne osuše.
Gotov kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Ohlađeni kolač narežite i servirajte.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]